НОВИНИ

В Кюстендил връчват наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора

Годишната национална награда за живопис на името на "Владимир Димитров-Майстора" ще бъде връчена в деня на неговото рождение на официална церемония в Художествената галерия на Кюстендил. Името на отличения художник ще стане ясно по време на самата церемония. Избраният най -добър живописец ще получи статуетка, диплом и парична награда.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
06:50, 01.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Националната награда за живопис беше възстановена след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата.

От 2013г. насам с престижното отличие са награждавани Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев. проф. Николай Майсторов и АнетаДръгушано, чиито картини ще бъдат изложени по време на церемонията днес.

Валентин Господинов –директор на ХГ "Владимир Димитров-Майстора"-Кюстендил: Не е тайна за никой, че се награждават едни от най-големите имена в нашата изобразителна школа, които са на едно изключително европейско ниво.

Тази година, жури с председател Любен Генов номинира автори от цялата страна.

Валентин Господинов –директор на ХГ "Владимир Димитров-Майстора"-Кюстендил: Журито е изключително престижно. То се сформира от Съюза на българските художници, като всяка година е различно, като има само двама представители, които са всяка година, като единия от тях е председателя на Съюза на българските художници, а другия е представител на Община Кюстендил.

Според регламента на националната награда, лауреатът ще дари една своя творба за фонда на Кюстендилската художествена галерия.

Честванията по повод 137 г от рождението на Майстора ще продължат в едноименната къща-музей в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката за неотклонение на Николай и Евгения Баневи
Гледат мярката за неотклонение на Николай и Евгения Баневи
Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства
Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства