НОВИНИ

Стоматолози поставят безплатно силанти на детските зъби в Кюстендил

Кампанията за безплатно покриване със силанти на първия постоянен дъвкателен зъб при деца на възраст между 6 и 8 г. започна в Кюстендил. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при подрастващите.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
06:59, 13.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Кампанията е насочена за деца в предучилищна възраст, когато се появяват първите дъвкателни зъби. Те се развалят и най- бързо защото нямат твърд емайл. Преди да се образува кариес на зъбите на детето, се поставя защитен слой наречен силант.Процедурата е напълно безболезнена обясни д-р Нина Стоилкова.

д-р Нина Стоилкова, стоматолог: Както аз казвам на децата, все едно с електрическа четка си миете зъбите. Почистваме го със четка и поставяме силанта.

По думите на д-р Стоилкова ефектът от поставянето на силанти е много добър. Тя има наблюдения от осем години, когато започва първата кампания по силанизиране на детските зъби у нас.

д-р Нина Стоилкова, стоматолог: Това, което мога да кажа, е наистина с един добър силант зъбът може да бъде съхранен и да не се налага да се пломбира.Той може да издържи на деца с много дълбоки фисури, той може да издържи две, три, четири години.

Емилия е майка на две осемгодишни деца. Преди година е завела децата на зъболекар ,за да им поставят силанти.

Емилия Милушева: Сега идват на проверка.Определено има ефект, да.

Според д-р Стоилкова над 70% от децата в Кюстендил имат кариеси още в ранна детска възраст. По думите и прекомерното консумиране на въглехидратни храни и лошата устна хигиена, са основна причина за разваляне на зъбите. Според нея родителите са тези, от които зависи здравето на детето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абонати на „Топлофикация“ – Русе останаха само с топла вода
Абонати на „Топлофикация“ – Русе останаха само с топла вода
Детските градини в Благоевград отварят врати и за родители
Детските градини в Благоевград отварят врати и за родители