НОВИНИ

В Латвия очакват папа Франциск с благотворителна инициатива за плетене на чорапи

Главата на Римокатолическата църква е на четиридневна обиколка в балтийските страни. След Литва, папа Франицск ще отпътува за Латвия и Естония. В Латвия го очакват с дар, който се надяват да остане незабравим спомен от страната им.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
13:03, 23.09.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Като много католици в Латвия, Янина Скрипка също се готви за визитата на папата. Пенсионерката плете чорапи, които ще бъдат подарени.

Янина Скрипка, 82-годишна пенсионерка в Рига: Мисля, че чорапите ми ще отидат за благотворителност, но ако отидат във Ватикана, тогава не знам.....Както каза внукът ми "Бабо, всичките ти грехове ще бъдат опростени".

Подобно на Янина, много латвийки са изплели вълнени чорапи. Налице са 120 чифта. Всички са с различни шарки, но ще послужат за една цел.

Ингрида Лисенкова, организатор на кампанията за плетене на чорапи: Искахме да подарим подарък, който представлява нашата страна.Тогава стигнахме до идеята за моделите чорапи. Има много модели за ръкавици, но никой в Италия не носи ръкавици, а чорапи през зимата... може би.


;

Един чифт се различава от останалите. Той е свързан с Божията майка и историята на Латвия.

Ингрида Лисенкова, организатор на кампанията за плетене на чорапи: Това е оригинална изработка, плетачката е мислила специално за папата, за латвийската католическа идентичност, за това, че сме Терра Мариана, земя посветена на Богородица. През 13 век папата посвещава земята ни на Девата.

Не всички плетива са за Светия отец, който пристига в Рига в понеделник. Много доброволци в кампанията са поискали чорапите им да бъдат изпратени в страдащите в зоната на конфликт в Източна Украйна. На тях има надписи на руски, украински и латвийски. След Латвия, папа Франциск ще посети Естония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порше спира производството на автомобили с дизелови двигатели
"Порше" спира производството на автомобили с дизелови двигатели
Безплатни уроци по китара и барабани на The Brava Balkan Fest
Безплатни уроци по китара и барабани на The Brava Balkan Fest