НОВИНИ

Регионални избори във Великобритания

Регионални избори се провеждат днес във Великобритания - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия гласуват за местните парламенти. В Англия се гласува за общински съвети. Всички погледи обаче са насочени към Лондон, където днес избират нов кмет. Основните претенденти са кандидатът на консерваторите Зак Голдсмит и лейбъристът Садик Хан. Хан води в надпреварата за кметското място, което би довело до прецедент за британската столица.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:03, 05.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Садик Хан - пакистанец по произход, мюсюлманин, син на шофьор на автобус. 45-годишният лейбърист има реални шансове да наследи Борис Джонсън. 5 600 000 лондончани имат право на глас, а според проучванията, религията на кандидата не е водещ фактор за техния избор.

Хан е юрист, бивш правозащитник, израснал е в северната част на Лондон. През 2005 г. е избран за депутат и е един от първите мюсюлмани с ръководни функции в британския парламент. Обещава да се бори за правата на всички жители на града, да замрази цената на градския транспорт за 4 години и да строи по 80 хиляди общински жилища на година , което е сред най-наболелите проблеми на лондончани.

Другият основен претендент - 41-годишният консерватор Зак Голдсмит. Депутат, син на милиардер. Учил е в Итън и Кеймбридж, работил е като редактор на списание за екология. Влиза в парламента през 2010 г. и се посвещава основно на опазване на природата.

Голдсмит е е сред най-яростните противници на плановете за разширяване на летище Хийтроу, а през 2012 г. заяви, че ще подаде оставка, ако парламентът одобри строежа. Ползва се с подкрепата на настоящия кмет Борис Джонсън и обещава да продължи водената от него политика.

В кампанията си залага на обещания за по-добър градски транспорт, по-чист и зелен Лондон и построяване на 50 хиляди нови жилища всяка година до 2020 г.

Колкото до Борис Джонсън - той със сигурност ще бъде запомнен със своята харизма и ексцентричност. Заема поста в продължение на 8 години, а сред големите му постижения са строежа на нова линия на метрото, подобренията в града преди олимпийските игри, както и въвеждането на общинска мрежа от велосипеди, известни като "Колелата на Борис".

Днешните избори се смятат за тест за нагласите във Великобритания за предстоящия референдум за напускане на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
YouTube пуска кабелна телевизия
YouTube пуска кабелна телевизия
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1 парада на българската армия
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1 парада на българската армия