НОВИНИ

Как протестите в Лозен преобърнаха решение на Министерството на енергетиката?

Тази сутрин в ефира на "Денят започва" заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков връчи на кмета на софийското село Лозен решението, с което се прекратява позволението за добиване на инертни материали в района на Лозенска планина. Това определено ще даде друг облик на селото, хората ще могат да се възползват максимално от красотата на планината, подчерта кметът Васил Станчев.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:30, 08.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

До решението се стигна след протестите на жителите на Лозен срещу планираното търсене на строителни материали в землището и създалото се силно обществено напрежение. Напрежение продикутвано, след като в началото на март жителите на село Лозен случайно разбират от Държавен вестник, че с решение 444 е издадено разрешение за разработване на каменна кариера, като документите са подписани от Министерство на енергетиката. Това разрешение е издадено в разрез със закона, защото не е направено обществено допитване до хората.

;

След протестите на хората, енергийнитият министър взе решение с което отмени издадената пред за март заповед. Решението си Теменужка Петкова мотивирала с приетия от Столичния общински съвет на 25 февруари 2016 г. годишен план за паша в региона. Този план се разработва и приема ежегодно във връзка с Програмата за развитие на селските райони и цели дългосрочно опазване на пасища, мери и ливади, опазване на биологичното разнообразие с цел ефективното използване на финансовите стимули на ЕС, предназначени за развитие на земеделието, обясниха от пресцентъра на енергийното ведомство.

Срещу разрешителното са подадени две жалби, по които е образувано административно дело във Върховния административен съд. Видно от материалите по делото, голяма част от земите, попадащи в границите на проучвателната площ, са земеделски, с начин на трайно ползване "пасища и мери“.

Плановете за проучване на местността за строителни материали са възпрепятствани от изискването фирмата да сключи договор със собствениците на земи за ползването им за срока на проучването и евентуално добива. Такова очевидно не може да бъде постигнато, след като местното население е категорично против извършването на каквито и да било геологопроучвателни дейности на територията на с. Лозен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на адаптацията на култовата видеоигра Warcraft
Премиера на адаптацията на култовата видеоигра "Warcraft"
Игри през ваканцията в Благоевград
"Игри през ваканцията" в Благоевград