НОВИНИ

В Люксембург започна делото "Люкслийкс"

В Люксембург започна процесът срещу трима французи, обвинени, че са разкрили съдържанието на поверителни документи за избягване на данъчно законодателство. Скандалът "Люкслийкс" беше най-голямото разкритие от този вид преди Панамагейт и даде нов тласък на борбата срещу данъчните убежища.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:00, 26.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В основата на Люкслийкс са 28 хиляди поверителни документа, в които са описани над 500 данъчни споразумения между мултинационални компании и данъчните власти в Люксембург. Гиганти като Епъл, Икея, Амазон са заобикаляли данъчното законодателство и са плащали налози от едва 1%. Скандалът удари и настоящия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който по това време беше министър-председател на херцогството.

Сега тримата мъже отговорни за разкритията се изправят пред съда в Люксембург. Заподозрени са двама служители на одиторската компания ПрайсуотърхаусКупърс - Антоан Делтур и Рафаел Але. Третият подсъдим е Едуар Перен - журналистът, публикувал пръв информацията. Те са обвинени в кражба на документи, разкриване на поверителна информация и пране на пари. Ако бъдат осъдени могат да получат присъда от 10 години затвор и глоба от 1 милион евро. И тримата пледират невинни.

Уилям Будон - адвокат на Антоан Делтур: "Ценностите, които защитаваме тук са по-висши и това е интересът на европейските данъкоплатци, интересът на Европа, на европейските лидери. Антоан Делтур има безценен принос не само към човечеството, но и пряко към европейските данъкоплатци."

Пред съда в Люксембург се събраха привърженици на тримата французи.

Франсоа Тиери - поддръжник на Антоан Делтур: "Нашето послание е, че гражданите не искат най-привилегированите, най-богатите да намират начин да избягват данъците, а най-бедните и обикновените да плащат. това е въпрос на справедливост."

Люкслийкс провокира призиви за оставка на Жан-Клод Юнкер и предложение за ново европейско законодателство и данъчни разследвания. Днешното дело, обаче е предупредителен сигнал за всеки, дръзнал да осветли мръсната част от света на богатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще заработи ли пречиствателната станция в Сребърна
Ще заработи ли пречиствателната станция в Сребърна
Десислава Танева: След повече от година новият закон за храните вече е факт
Десислава Танева: След повече от година новият закон за храните вече е факт