НОВИНИ

В местността Оборище отбелязаха 143 г. от Априлското въстание

В местността Оборище десетки жители на Панагюрище и гости от цялата страна отбелязаха 143-та годишнина от Априлското въстание. На това историческо място в началото на април 1876 г. се събират водачите на четирите революционни комитета и определят датата, на която да избухне всенародното въстание.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:49, 02.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Всяка година семейство Мазнекови от Панагюрище изминава 10-те километра до местността Оборище, за да почете подвига на българските революционери. С личния си пример Иванка и Димитър искат да покажат на дъщерите си, колко важно е било решението на бунтовниците и как то е предопределило бъдещето на българския народ.

Димитър Мазнеков: Това е българският дух, ние не го ли съхраняваме и не го ли предаваме на нашите деца, просто губи смисъл всичко останало.

Местността Оборище е един от първите символи на българската държавност. Събранието на възрожденските дейци се отъждествява с първото Велико народно събрание. По време на честването председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че свободата е най-ценното, което са ни завещали нашите предци.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Трябва да помним завета на Марко Балабанов, който казва, че който стъпи на българска земя става свободен, свободата е най-ценната и най-жадуваната от априлци и ние трябва да я запазим.

И тази година бяха връчени отличията в националния конкурс, организиран от фондация „Цоцорков род". Първото място със своето есе за Панагюрското съкровище спечели ученик от Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сателитният канал на БНТ навърши 20 години
Сателитният канал на БНТ навърши 20 години
Книгата „Зелда“ на Елин Рахнев излезе в лимитирано издание
Книгата „Зелда“ на Елин Рахнев излезе в лимитирано издание