НОВИНИ

В Международния ден на здравето: призванието да бъдеш военен лекар

Днес отбелязваме Международния ден на здравето и професионалния празник на здравните работници. За призванието да бъдеш лекар през погледа на младежите от първия випуск военни лекари у нас разказват Мая Димитрова и Кристиян Минчев.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:25, 07.04.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още
Станислава Иванова: Това е уникално чувство, хора, това е професията.

19-годишните, които днес казват, че не ги е страх. И са нетърпеливи да попаднат в окото на бурята. Наблюдават с почти детско любопитство и осмислят отговорността, която са поели - от знанията и уменията им да зависи човешки живот.

Директно върху него да може да попадне самата кранеотомия, след това самата метастаза като се вади да се види в какъв обем се вади, да няма остатък.

19 момичета и момчета правят първите си стъпки в една благородна професия. Всеки от тях ще бъде изпратен на мисия, в Афганистан или в Мали - някъде, където имат нужда от тях и където може да е опасно.

Рисковете на професията, винаги има малко страх, но къде без него.

Първият випуск военни лекари се обучава едновременно във Висшето военноморско училище и в Медицинския университет във Варна.

д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военно-медицинска академия: Практиката показва, че това са най-ефективно работещите офицери медици.

Обучението им ще продължи 6 години и професионалната им реализация е гарантирана.

Янис Георгиев:

- Тука искаш да влезеш?

- Да!

- А защо?

- Просто си мисля, че неврохирургията е много интересна.

Лора Хаджиянева: Ще видим сега как ще бъде за първи път.

Първият път ги впечатли. И мотивира. Да видят как реално се спасява живот беше най-вълнуващото изживяване за бъдещите военни лекари.

Станислава Иванова: Много, много, просто нямам търпение един ден и ние да сме тука сред тези хора. Просто тука мотивацията е огромна, огромна и адреналинът, който е на макс.

19-годишните бъдещи лекари вярват в своето бъдеще. През този ден имаха шанса да надзърнат в настоящето на едни от най-опитните медици. Да открият, че професията има смисъл и заслужава уважение. Но няма да е лесно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монако поведе на България за купа "Дейвис"
Монако поведе на България за купа "Дейвис"
Русенци събраха още капачки в помощ на болно дете
Русенци събраха още капачки в помощ на болно дете