Жители на столичния квартал "Младост" протестират заради преместването на метадоновата програма от ул. "Пиротска" в болница "Св. Анна". Според живеещите в района, мястото на програмата не е в болницата. По думите им в градинките вече имало шишенца от метадон, както и разбити коли и мазета. От здравното министерство отговориха, че преместването на програмата е временно, в търсене на подходящото място.

Преместването се наложи, след като договорът за сградата на "Пиротска" №117 изтече и общината реши там да направи детско лечебно заведение. Сега хората от блок 18 в "Младост" са недоволни, че пациентите, които се лекуват с метадон, са в техния квартал.

Елена Николова: Не е мястото до детските градини и до училищата. Мисля, че има по-адекватни решения.
Цветанка Борисова: Ние нямаме нищо спрямо тях, въпросът е, че се правят безредици, правят се мизерии, извършват се кражби, случпена кола, откраднат касетофон, трагично е, те са хора, които плашат самите деца.

Днес вратата откъм блок 18 е заключена и така ще остане, но и това не удовлетворява жителите на района.

Те показаха шишета от метадон, намерени в близките градинки и донесени от децата им и се заканиха, че ще продължат с протестите, докато центърът не се премести. От Министерството на здравеопазването напомниха, че това не са наркомани, а пациенти, които се лекуват от зависимостта и подкрепата на обществото е важна. Това е мнението и на Росен Попов, който е създал мрежата на хората в България употребяващи субстанции.

Росен Попов, българска мрежа на хората употребяващи субстанции: Те си взимат метадона и си заминават, ако има някакви проблеми с малък процент от хората, които не се справят, да се решат. Иначе с това местене какво правим, те не са пешки тези хора.

След като стана ясно, че общината си взима обратно сградата на "Пиротска" №117, беше предложено метадоновата програма да бъде преместена в квартал "Банишора", но и там имаше протести и сега от здравното министерство все още са в търсене на подходящо място.