НОВИНИ

Преди 15 септември министър Вълчев отговори на въпроси на „По света и у нас“

Най-рано на 15 октомври ще стане ясно колко от липсващите от образователната ни система 206 хиляди ученици са в чужбина, колко от тях са открити в страната и колко ще влязат отново в училище, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сутрешния блок на БНТ. В момента екипи продължават да обхождат населените места и домовете. Учителите ще получат повишението на заплатите си със задна дата през октомври. То е 15% за всички, но се очаква повече пари да получат учители, участващи в екипи по откриване на отпаднали ученици.Обобщение на отговорите на министър Вълчев направи Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 14.09.2017
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Новата учебна година стартира с 206 хиляди липсващи деца, които са в задължителна училищна възраст. Между 1 и 15 септември над 1 000 специални екипа от представители на общините, социалните служби, министерствата на образованието и здравеопазването трябваше да ги открият и върнат в училище.


Въпрос към министъра - колко от тези деца са в чужбина, колко деца бяха открити и колко ще влязат в училище?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Най-рано на 15 октомври ще имаме информация. В момента тече обхождането, екипите са в цялата страна, на територията на всички общини, посещават домовете, една голяма част от децата не са в България, се натъкват, че не са в България, други пък са записани.

От 1 млн. деца и ученици, каза още министърът, 14% са преждевременно отпаднали, знае се колко българчета са в чужбина, но не и от тези 206 хиляди липсващи деца. Причината - част от тях са излезли в чужбина, без да се регистрирани от гранична полиция.


Във всички училища ли пристигнаха новите учебници за втори и шести клас и в колко те ще се забавят след първия учебен ден? Освен това - на пазара ли са всички нови учебници за осми клас?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Само два учебника по английски език на две по-малки издателства ще се забавят до 18,19, 20 предвид това, че 15 септември е утре, това ще е вторият, третият ден учебен ден. Те ще бъдат доставени, така че може кажем, че ще има учебници за всички.

Колкото до черно-белите учебници, такива ще бъдат одобрявани, но министерството не подкрепя в един клас да има и цветни, и черно-бели учебници, за да не се разделят социално децата, каза министърът. Учителите ще могат да изберат да преподават или по цветен, или по черно-бял учебник. Липсващите в момента в системата учители са около 1000 - най-вече по математика и физика, каза още министърът.

;

Какво се случва с промените в Наредба 10 за приема на първокласници - обсъждането приключи на 28 август. След големите проблеми тази година със сменени в последния момент адреси на родители, ще станат ли местоживеенето и уседналостта основни принципи при приема на първокласници?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Наредба 10 ще я подпиша вероятно днес. Имаше много дискусии. Който и един критерий да вземем, за да класираме едни деца, когато има повече желаещи, всеки един е дискусионен, може би най-безспорният критерий е близост.

Учителите започват учебната година с повишени от 1 септември с 15% заплати, като така се очаква заплатата да им да стане по-висока от средната за страната. Кога обаче ще получат реално това увеличение и ще останат ли и този път учители без повишение на заплатите?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Част от средствата са предоставени вече на общините. Сега подписахме колективен трудов договор, вчера буквално, надявам се училищата ще успеят още този месец да подпишат анекси към трудовите договори, може би в общия случай ще бъде следващия месец със задна дата.

През октомври всички учители ще получат по 15% увеличение, каза министърът. Отделени са и повече пари и за учителите, които работят в екипите за обхват на ученици и тези, които обучават на български език деца, които не го владеят добре. И накрая ще има едно новооткрито училище тази година - то ще е в Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия, Турция и Иран са близо до споразумение за зони за деескалация в Сирия
Русия, Турция и Иран са близо до споразумение за зони за деескалация в Сирия
Грипният вирус „Мичиган” се очаква през октомври
Грипният вирус „Мичиган” се очаква през октомври