НОВИНИ

В Норвегия гласуват на изключително оспорвани парламентарни избори

Норвежците започнаха да гласуват днес за парламент, като изборите са изключително оспорвани, съобщи Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
16:33, 10.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света
норвегия гласуват изключително оспорвани парламентарни избори

Проучванията на общественото мнение сочат, че десноцентристкото правителство на премиерката Ерна Сулберг и левоцентристкият блок са с почти изравнени шансове.

Консерваторите на Сулберг искат да намалят данъците, ако спечелят нов 4-годишен мандат, а левоцентристкия блок начело с Йонас Гар Стьоре иска повишаване на данъците, за да има пари за по-качествени обществени услуги.

Резултатите могат да се отразят и на жизненоважния петролен сектор, защото който и основен претендент да спечели вероятно ще се нуждае от една или повече партии, които искат да наложат ограничения на сондажите в арктическите води край северното крайбрежие на Норвегия.

Гласуването продължава два дни от 11 часа по Гринуич /14 часа българско време/ днес до 19 часа по Гринуич утре /22 часа българско време/.

През по-голямата част от годината Работническата партия и левоцентристките й съюзници водеха в анкетите и се очакваше да спечелят, но подкрепата за правителството се повиши, тъй като икономиката постепенно се възстанови.

Проучванията на общественото мнение от септември средно дават на четирипартийния блок на Сулберг 85 места в парламента от 169 депутати, което е достатъчно за мнозинство, а Гар Стьоре и левоцентристите се очаква да получат 84 места.

Победителят ще трябва да води много умели следизборни преговори и ще трябва да изпълнява искания на по-малки партии в замяна на подкрепата им през следващите 4 години.

Независимите Зелени настояват за прекратяване на петролните сондажи, заради климатичните изменения и замърсяването на околната среда, а други по-малки партии, които може да бъдат включени в коалиционните преговори, също искат ограничаване на новите проучвания в арктически води.

Петролно-газовият сектор представлява почти половината от норвежките приходи от износ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун почете учените, участвали с шестия и най-голям ядрен опит
Ким Чен-ун почете учените, участвали с шестия и най-голям ядрен опит
Йенс Столтенберг: Безразсъдното поведение на Северна Корея е глобална заплаха
Йенс Столтенберг: Безразсъдното поведение на Северна Корея е глобална заплаха