На днешната първа възможна дата за изборите за Европарламента, гласуват гражданите на две страни членки. По ирония на съдбата една от тях е Обединеното кралство, което по план от два месеца вече трябваше да е извън ЕС. Британците избират 73-ма евродепутати, които може и да не встъпят в длъжност, ако Брекзит се случи преди началото на юли. Днешният вот е и своеобразен референдум "за" или "против" правителството на Тереза Мей.

Найджъл Фараж, начело на новата си - създадена специално за днешния вот - Брекзит партия, ще спечели втора поредна победа на избори за Европейски парламент. Това сочат социологическите допитвания отпреди два дни. Според 4 от тях Фараж ще спечели с 32 процента от гласовете, а петото му дава дори 37. През 2014-а той победи с 27,5 на сто. Увеличение на подкрепата за евроскептичния му популизъм ще се тълкува като решителен вот за Брекзит и за оставка на премиера Тереза Мей.

Найджъл Фараж, лидер на партия "Брекзит": Ако искате Брекзит, трябва да гласувате за Брекзит. Веднъж го направихме. Те ни пренебрегнаха. Затова пак ще го направим. Този път ще трябва да разберат, че гласовете, които ще получим днес, бихме получили и на следващите парламентарни избори.

Мей се приближава все повече към оставка. Тя отложи за неопределено време публикуването на поредния си проект за Брекзит със споразумение, след като като ключов министър - Андреа Ледсъм, обяви, че напуска.

Ключова оставка във Великобритания

Ключова оставка във Великобритания

Още една ключова оставка във Великобритания. Председателят на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм обяви, че напуска поста. Така натискът над брит...

Консервативната партия е чак пета по рейтинг за днешния вот със 7 на сто подкрепа. Лейбъристката опозиция пък с мъка би спечелила второто място в битка с либералдемократите, които залагат на вота на желаещите да останат в Евросъюза британци. Двете партии изостават с близо 20 пункта след Фараж.

Избирателните секции в Обединеното кралство затварят в полунощ българско време. Но официалните резултати ще бъдат обявени чак в неделя вечерта заедно с тези от останалите страни членки на Европейския съюз.