НОВИНИ

В очакване на речта на Карлес Пучдемон. Ще обяви ли Каталуния независимост?

Мерките за сигурност в испанската област Каталуния са засилени, особено пред местния парламент. Тази вечер там се очаква ключова реч на регионалния лидер Карлес Пучдемон, който може да обяви независимост на Каталуния. Каква е обстановката в Барселона - вижте в прякото включване в обедните ни новини на нашия пратеник Тоня Димитрова

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:02, 10.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Днес заглавията на испанските вестници крещят: "Часът на истината дойде", "Каталуния пред пропастта".

В 18.00 часа местно време каталунският премиер Карлес Пучдемон ще направи своята реч пред парламента. Предварително тя е обявена като реч, която ще обясни политическата обстановка. Дали той ще обяви едностранно независимост на региона - не знаем. Съществува вариант символично да обяви такава независимост.

Важното е обаче, че дори и символично да обяви независимост на Каталуния, това също ще бъде считано като атака срещу националния суверенитет на Испания. При едностранно обявяване на независимост Мадрид няма друг ход освен да активира прословутия член 155 и да замрази временно автономията на Каталуния. Какво означава това никой на практика не може да ни каже. Как се изземват функциите на регионалния парламент, както и на местната полиция. Никой досега не е виждал как този член се прилага в действителност.

Мерките за сигурност пред парламента са изключително засилени в момента. Периметърът за сигурност е много широк.

Точно когато започва речта на Пучдемон, е планиран и митинг на сепаратистите пред парламента. Според каталунското законодателство, прието специално за референдума - Законът за референдума, приет на 6 септември, депутатите трябва да се произнесат след речта в рамките на 48 часа и да излязат с декларация, в която да обявят независимост или какво решение предприемат след проведения референдум миналата неделя. Абсолютна неясното има какво очаква жителите на Каталуния.

В Барселона днес напрежение няма. Напрежение се усеща само до парламента. Хората обаче се надяват да получат яснота за бъдещето си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Провалът на КСНС е много лош сигнал към европейските ни партньори
Илияна Йотова: Провалът на КСНС е много лош сигнал към европейските ни партньори
Собственикът на ЕМКО: Чакаме решението на премиера
Собственикът на "ЕМКО": Чакаме решението на премиера