НОВИНИ

В очакване на решението на испанския Сенат за автономността на Каталуния

Парламентът в Каталуния се събира на заседание, за да обсъди готвените от Мадрид мерки за отнемането на автономията на областта. Утре Сенатът на Испания ще гласува стъпките за активирането на член 155 от Конституцията.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:27, 26.10.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

По-малко от 48 часа остават, за да разберем дали Каталуния ще се отцепи от Испания. Днес следобед каталунският парламент се събира, за да изготви своя отговор на мерките, предложени от премиера Мариано Рахой след провелия се референдум за независимост. Снощи е имало заседание на кабинета на каталунския премиер Карлес Пучдемон, което е продължило до ранните часове на днешния ден. Все още не е ясна и позицията на каталунския парламент.

В Мадрид се събира сенатската комисия, която трябва да изготви пътната карта на прилагане на мерките за активиране на чцл. 155 от испанската конституция, който предвижда временно замразяване на автономията на Каталуния. След час в Барселона започва протест в подкрепа на независимостта докато каталунският параламент заседава. И Барселона, и Мадрид запазват твърди позиции в последните часове преди позицията и на двата парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Действията на пилотите граничат с национална измяна
Валери Симеонов: Действията на пилотите граничат с национална измяна
Община Дупница получава 600 хиляди лева за подмяна на водпроводи
Община Дупница получава 600 хиляди лева за подмяна на водпроводи