НОВИНИ

В „Още от деня“: Как се определя цената на тока?

В студиото на „Още от деня“ енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Галина Александрова обясниха как се определят цените на електроенергията, какво определя повишаването на стойността ѝ и каква е ролята на държавата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 20.04.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

На свободния енергиен пазар електроенергия купуват фирми, а на регулирания пазар - домакинства и малките стопански потребители с ниско и средно напрежение, обясни Галина Александрова.

Проф. Тасев поясни, че Енергийният системен оператор е в условие на естествен монопол и винаги ще остане в регулация. Той допълни, че ролята на системния оператор е да пренесе електроенергията на високо напрежение и отговаря за стабилността на енергийната система.

КЕВР е регулиращ, а не регистриращ орган, изтъкна проф. Тасев, като до 1 април ЕРП-тата представят пред него предложенията си за цената на електроенергията, а регулаторът се изказва до 1 юли, макар че решението му не е окончателно. Всеки един от участниците по веригата подава заявление какво очаква, като тя се регулира от едно доста строго законодателство, добави той.

;

ЧЕЗ е поискала увеличение на нощната енергия, защото имат сериозна загуба, обясни Галина Александрова. Те купуват енергия от Националната електрическа компания на по-висока цена, отколкото я продават на нощна тарифа, допълни тя.

Галина Александрова: Ключовата дума в енергетиката е баланс. Тази истерия, която всяка година се ражда около заявките за цените на електроенергията, е излишна, политическа продиктувана и не е в полза на никого.

Стимулира се потреблението на нощна енергия, заради което балансът се нарушава и ЕРП-тата искат увеличение на стойността ѝ, допълни проф. Тасев.

проф. Атанас Тасев: Работи се с прогнози. Когато прогнозата е занижена, се прави компенсация в следващия период и обратно - когато е завишена, се намалява в следващия период.

Галина Александрова изтъкна, че се предлага понижение на цената на нощната тарифа за бизнеса, което внася баланс. Задълженията към обществото покриват енерегията, придобита от ВЕИ, обясни Александрова, както и от Американските централи. Преференциалната енергетика струва на данъкоплатеца около 2,3 млрд. годишно, заяви проф. Тасев.

И двамата се обединиха около мнението, че отоплението с ток е неправилно, но държавата трябва да осигури негова алтернатива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на външните министри на България и Косово
Среща на външните министри на България и Косово
Рейтингът на Владимир Путин е спаднал със 7% след изборите
Рейтингът на Владимир Путин е спаднал със 7% след изборите