COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Ципов: Не виждаме проблем машинното гласуване да остане за парламентарния вот

Машинното гласуване ще отпадне само за местни избори. От ГЕРБ се отказаха от идеята да отпадне и за парламентарния вот. Промяната в Изборния кодекс беше приета от парламентарната правна комисия. Темата в "Още от деня" коментираха Явор Божанков от БСП и Красимир Ципов от ГЕРБ - членове на правната комисия в НС.

от БНТ
18:35, 23.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

"С днешното решение опровергахме митовете и легендите, че сме против машинното гласуване на всяка цена да се премахне за всички видове избори. И първоначално предложението беше да остане за определен вид избори. След дискусия стигнахме до заключението, че не виждаме проблем да остане за парламентарни избори", каза Красимир Ципов.

По думите му няма достатъчно време да се преработи софтуера за местните избори. Не е ясно също къде ще се съхраняват тези машини и кой ще носи отговорност, ако нещо се случи с тях. Той напомни сложността на местните избори, където на някои места може да има пет вида гласувания и гласуването с машини няма да протече по-бързо от гласуването с бюлетините. Ципов смята, че гласуването с хартиени бюлетини струва десетки пъти по-евтино.

Според Явор Божанков се превръща в устойчива практика преди всеки избор да има промени в най-важния закон - изборния. "Последните избори ГЕРБ посред нощ опита да отмени преференциалния вот, този път машинния. Въпросът е кой печели от отмяната", каза Божанков.

По думите му ГЕРБ не желаят да въведат машинно гласуване, защото машините дават ясен, точен резултат и не подлежат на манипулация.

Правителството не въвежда машинния вот, така че това са абсолютно неуместни сравнения, контрира Ципов.

За ветото на президента върху сделката за F-16, хакерската атака срещу НАП и номинацията за нов главен прокурор - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
До момента няма доказан случай на коронавирус у нас
До момента няма доказан случай на коронавирус у нас
ЦИК предлага възнаграждение от 100 лева за членовете на секционните комисии
ЦИК предлага възнаграждение от 100 лева за членовете на секционните комисии