НОВИНИ

В Осло днес ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир

В Осло днес ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за 2016 година. След много промени през последните десет дни най-големите букмейкърски къщи в света поставиха финалните си коефициенти на възможните победители, отличавайки редица фаворити и възможни изненади.

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 07.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Според някои букмейкъри с най-малки шансове са жителите на гръцките острови, оказвали помощ на мигрантите, прекосяващи Средиземно море. Според други най-малка вероятност да получи отличието има сирийската доброволческа организация "Белите каски".

Коефициентите на доскорошните фаворити Хуан Мануел Сантос и Родриго Лондоньо, по-известен като Тимошенко, се повишиха драстично, след като изготвеното от тях мирно споразумение между колумбийските власти и бунтовническата организация ФАРК бе отхвърлено на референдум. Сега шансовете им се определят като много по-малки. С по-ниски коефициенти от тях, но все пак с неголеми шансове за наградата се определят папа Франциск и конгоанският хирург Денис Муквеге.

Фаворит за приза е генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в случай, че връчването на наградата бъде обвързано с международното споразумение във връзка с климатичните промени, постигнато в Париж, което ще влезе в сила следващия месец.

Ако ли Нобеловият комитет реши да обвърже отличието със световната бежанска криза, с ранг на фаворити се сдобиват фигури като германския канцлер Ангела Меркел и активисти като рускинята Светлана Ганушкина или католическият свещеник Муси Зерай, оказващ помощ на кандидати за убежище в Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт от Малайзия представи иновативен метод за гасене на пожари в Бургас
Експерт от Малайзия представи иновативен метод за гасене на пожари в Бургас
Вдигат местните данъци и такси в Благоевград?
Вдигат местните данъци и такси в Благоевград?