НОВИНИ

Средновековен квартал от времето на цар Иван Александър откриха в Перперикон

Жилищен квартал от времето на цар Иван Александър разкриха археолози при разкопките на Перперикон. Проучени са 11 сгради, вероятно в тях е живяло най-бедното население на Перперикон. Археолозите попаднаха и на незасегнати от иманярите раннохристиянски гробници. Вижте още в репортажа на кореспондентите ни от Кърджали.

bnt avatar logo
от Кр. Георгиев, Валя Атанасова
20:30, 12.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Откритите сгради са от времето, когато Перперикон е завладян от цар Иван Александър и в него е назначен български управител. Постройките са свързани една с друга, помещенията са много малки и в тях не е открито почти нищо. Но преди седем века в тях са живели хора.

Проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопки на Перперикон: Буквално в старите руини на античния град те са си правили полуземлянки. Отгоре са били покрити със слама, даже нямат и огнища в тях. Тоест виждаме живота на възможно най-крайно бедното население на Перперикон.
;

Археолозите попаднаха и на четири пощадени от иманярите гробници от времето на ранното християнство. Въпреки надеждите, в тях не бяха открити погребални дарове. Но разкриването им промени представите за историята в Родопите.

Проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопки на Перперикон: Доскоро си мислехме, че всички тези скални гробове, които излизат на различни места в Източните Родопи са тракийски, а тука, както виждаме, абсолютно сигурно е, че това са ранно християнски гробове от периода 5 - 6-ти век.

Проучванията на Перперикон ще продължат и през следващата година, надеждите на учените са да разкрият античния период от функционирането на скалния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кипър започна делото за „Олимпик“
В Кипър започна делото за „Олимпик“
Делото за турските ваксини тръгна по същество
Делото за турските ваксини тръгна по същество