НОВИНИ

В "Пирогов" тестваха възможностите за телемедицина през 5G мрежа

Медицински преглед от разстояние с очила за виртуална реалност и 360-градусова камера. Това е една от възможностите за използване на 5G мобилна мрежа в медицината. Тя беше тествана от лекари от "Пирогов" в присъствието на транспортния министър и председателя на Комисията за регулиране на съобщенията.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:50, 22.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Лекари от "Пирогов" са в линейка в Хасково, оборудвана с 360-градусова камера. Колегите им от София виждат картината от нея с очила за виртуална реалност. Te са свързани през мобилна мрежа от ново поколение. Разминаването между звук и картина е минимално.

При мен е пациентка на 59 години, която се оплаква от болки при ходене особено в десния крак. Доколкото разбирам става въпрос за един по-труден случай.

Подобен тип консултации според директора на "Пирогов" са малка част от възможностите на телемедицината през 5G мобилната мрежа.

проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Надявам се, че това е част от бъдещето на спешната помощ. 5G технологията ни дава всичко в реално време с изключително бърза скорост.

Засега мобилните оператори у нас имат възможност да тестват 5G мрежата.

Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията: Бързо действието на мрежата, която може да се изгради на тази технология със сигурност ще повлияе много на индустрията.

Транспортният министър обясни, че за внедряването на новата мрежа, държавата трябва да разпредели радиочестотния спектър, да насърчи операторите да редуцират тарифите и да намали административната тежест.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Тази триада на държавната политика и политиката на регулатора трябва да бъдат изключително хармонично реализирани в най-скоро време.

5G мрежата ще намери широко приложение в икономиката и образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
32 медала за наши ученици на Олимпиадата по математика в Япония
32 медала за наши ученици на Олимпиадата по математика в Япония
Откриха френска военна подводница, изчезнала мистериозно преди 50 години
Откриха френска военна подводница, изчезнала мистериозно преди 50 години