НОВИНИ

В Плевен откриват паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

Утре в Плевен ще бъде открит паметник на Девета пехотна плевенска дивизия. Архитектурно-художествената композиция е от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима войници.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
08:46, 15.11.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Повече от сто години след една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война, Плевен има паметник на героите от Дойранската епопея. Кампанията за изграждане на монумента премина под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Иво Антонов, директор на дирекция "Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание" в Министерството на отбраната: Девета пехотна плевенска дивизия е едно от най-славните български формирования, участвали в Първата световна война. Дивизията записа със златни букви своето име и името на своите войници, които служиха под знамената и през прочутата славна Дойранска епопея. Дивизията участва още от 1915 г. в бойните действия. Първата ѝ славна победа е при превземането на Ниш и оттам нататък вече бойният ѝ път е осеян само с победи и слава, за да се стигне до великата Дойранска епопея.
Благодарение на победата в Дойранската епопея съюзниците с огромен респект не позволяват войски на околните държави на България да навлязат като окупатори след войната и по този начин избягваме едно унижение.

Утре тържествата в Плевен по повод откриването на паметника ще започнат в 10:45 ч. на пл. "Възраждане". След това от 12 ч. ще е и официалното откриване с военен ритуал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 14 милиона души са проследили изслушването за импийчмънт в САЩ
Близо 14 милиона души са проследили изслушването за импийчмънт в САЩ
Ден на отворените врати в Института за космически изследвания и технологии
Ден на отворените врати в Института за космически изследвания и технологии