НОВИНИ

В Пловдив обсъдиха новата национална стратегия за детето

Държавни институции, синдикални, неправителствени и работодателски организации участват в изработването на новата Национална стратегия за детето. Приоритетите бяха представени на консултативна среща в Пловдив. За да осигурява стратегията сигурна среда и развитие на подрастващите, е наложителна преработката на редица закони у нас, обявиха участници в срещата. Очаква се след подписването на новия документ през декември, той до влезе за обсъждане в Народното събрание.

bnt avatar logo
от Галена Паскова, Васил Кръстев
20:24, 01.10.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Новата стратегия трябва да работи в полза на всички деца, а не само на рисковите групи, обявиха участниците в срещата.

Д-р Елеонора Лилова - председател на Държавната агенция за закрила на детето: Ние приехме по-трудния път, пътя на широкия консултативен процес, всички заинтересовани страни да бъдат вътре ангажирани в процеса.

И представители на Съвета на децата представиха приоритетите си.

Ива Иванова - председател на област Монтана в Съвета на децата: Например, за свободно време ще настояваме ролята на читалищата в малките населени места да е малко по-голяма. Те да са малко по-развити.

Основните акценти в новия стратегически документ ще са здравето и здравословния начин на живот, образованието, безопасния интернет, отдих и свободно време, семейна среда.

Юлиян Петров - председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа": Трябва и да върнем гражданското образование в училище, защото без всички тези паралелни процеси, нещата няма да се случват.

Според народния представител Славчо Атанасов редица закони у нас са остарели и не защитават потребностите на подрастващите, затова предстои тяхната промяна.

Славчо Атанасов - председател на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта: За жалост ние в момента сме на първо място по разводи, когато се развеждат, никой не може да задължи двамата родители да останат заедно, но това дете автоматично отива в рисковата група.

Едно от предложенията предвижда задължителни срещи на възрастните с медиатор преди бракоразводния процес. Сред обсъжданите промени е и увеличаване на наказанието за посегателство върху деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 3000 деца се включват в програмата на МВР Детско полицейско управление
Над 3000 деца се включват в програмата на МВР "Детско полицейско управление"
ЕС и НАТО за референдума в Македония
ЕС и НАТО за референдума в Македония