НОВИНИ

В Пловдив протестират срещу сеч на дървета в парк "Северен"

Поголовна сеч на дървета разбуни жителите на район „Северен” в Пловдив. Десетки пловдивчани изразиха недоволството си от поредното унищожаване на зелени площи в града под тепетата. С плакати „Въздух, а не бетон” и „Искаме си парка” децата от квартала застанаха редом до своите родители в импровизирания протест.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
07:31, 11.03.2019
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Жителите на квартала искат парцелът да бъде отчужден и да се оформи като обществен парк. Над 500 човека се подписаха в подписката, която ще бъде изпратена и до прокуратурата.

Изсичането на дървета и храсти в парка между улиците „Полковник Сава Муткуров“ и „Полковник Дрангов” започнало точно на националния празник 3-ти март. И докато хората разберат каква е причината всичката растителност в парка, където играят децата им, била повалена. Отсечени са близо десетина големи дървета. Живеещите наоколо вече са сигурни, че теренът се подготвя за застрояване. Вчера дори работници започнали да изтръгват пейките от детската площадка. Веднага бил сигнализиран районния кмет Ральо Ралев и след намесата на полицията акцията била спряна. Това доведе до протеста на Сирни Заговезни, в деня за прошка.

Илиана Атанасовска: Искаме вместо тук да се построи кооперация или паркинг, това да се направи един прекрасен парк където да играят нашите деца 0.22 , 0.27 и направо е грехота, престъпление това нещо да се застрои 0.34
Володя Стефанов: Поредната глупост която се извършва , нямам думи. Един парк в цял квартал и него го унищожават, алтернатива няма, остава да си гледаме в прозорците и буквално в чиниите.

Множеството поиска обяснение от кмета Ралев кой и защо е позволил изсичането на дърветата , от кога имотът, който те винаги са използвали като обществен парк, е станал частна собственост, и какво ще се строи на парцела?

Ральо Ралев, кмет:Издадено е разрешение единствено и само за санитарна сеч за дървета които са повредени, ако някой е изсякъл нещо здраво утре ще има комисия и фирмата ще си носи последствията, сами разбирате че хората разполагат със частния си имот,

Стана ясно, че назад във времето 18 декара в непосредствена близост до голям пловдивски хотел е бил част от дружеството „Пълдин туринвест” на Георги Гергов, а след това е продаден на фирма „Парадайс Гардън Резиденс” ЕООД.

Проверка в търговския регистър показва, че фирмата е учредена в края на 2017-та година с капитал от 2 лева, а седалището ѝ се намира в асеновградското село Мулдава. Неин собственик е Байрям Сали Солак. На името на тази фирма е издадено и разрешението за санитарна сеч от 5 февруари тази година. По телефона за БНТ той каза, че са разчистили парцела и нямат входирано инвестиционно намерение за строеж. Предвиждали пейките да се заменят с нови съоръжения за игра и не помни за каква сума е купен имотът от „Пловдив туринвест”. Утре комисия ще прецени дали има изсечени дървета, неописани в разрешителното за санитарна сеч. Общинският инспекторат в Пловдив също ще започне проверка.

;

В късния следобед на мястото на изсечените дървета започна залесителна акция. Протестиращите хора от квартала засадиха 40 фиданки, за да възстановят парковата среда. Дърветата са предоставени от районното кметство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урок на открито: Поведение в планината
Урок на открито: "Поведение в планината"
Започва решаваща седмица за Брекзит
Започва решаваща седмица за Брекзит