В Пловдив разработиха работна карта срещу опасните селфита

Превантивни мерки срещу опасните селфита разработват няколко институции в Пловдив. Областната дирекция на МВР съвместно с регионалното управление по образованието са разработили работна карта, както и програма, която насочва вниманието и на децата и на родителите как да се предпазят от опасната мода, наречена „Търсене на перфектния кадър".

от Димитър Димитров
преди 4 месеци
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Сигнали за опасни селфи снимки получават все по-често от полицията в Пловдив. Любителите на екстремните гледни точки за самозаснемане избират най-често влакови композиции, мостове, покриви на високи сгради, изоставени обекти и строежи. До края на следващия месец повечето места ще бъдат описани и сигнализирани от полицейските инспектори.

ст. инсп. Стоян Имандиев - „Охранителна полиция", ОД на МВР Пловдив: Със цел тези обекти да бъдат максимално обезопасени, да се ограничи достъпа до тях, евентуално да имат охрана при определени условия, която да ограничи инцидентите с деца, които се опитват да си направят опасни селфита.

Полицейски служители ще посетят всички професионални гимназии и средни училища в пловдивска област. Тинейджърите са групата, към която са насочени мерките в работната карта. Партньори на полицията в проекта ще бъдат учители, педагогически съветници и училищни психолози.

Димитър Ставрев - старши експерт, РУО - Пловдив: Съвместно с родителите трябва да разяснят на учениците, че много често тези харесвания са важни, не са реални, тъй като голяма част от тях са от непознати хора.

Само в Пловдивския регион през последните години има няколко случая на селфита, завършили с тежки последствия. При всички тях деца пострадаха от волтова дъга, след като се опитали да се снимат върху влакови композиции.

Топ 24
Най-четени