НОВИНИ

В Пловдив започва фестивалът „Сцена на кръстопът"

Театралният фестивал "Сцена на кръстопът" започва в Пловдив. 21-то издание отново включва някои от най-нашумелите български представления от миналия сезон. Гости от Великобритания, Турция и Украйна обогатяват театралната панорама.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
11:01, 10.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

По традиция премиери на театъра домакин дават началото на „Сцена на кръстопът". Изцяло руски постановъчен екип забърква "Руски мармалад" - пиесата на Людмила Улицкая е поставена от Владимир Гурфинкел, главен режисьор на Пермския академичен театър. Другата премиера на Пловдивската драма ще е постановка на младия провокатор Крис Шарков на „Момчето от последния чин" от един от най-поставяните съвременни драматурзи Хуан Майорга.

Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър - Пловдив: Една изумителна съвременна история за младите хора, които са поставени в един много сложен ребус на съвременния живот.

Програмата е жанрово многолика, като включва не само класически драматично-театрални представления, а и мюзикъл, куклен театър, цирк… Откроява се силно дамско присъствие сред безспорните акценти във фестивала - „Саломе" на Диана Добрева, „Последното изкушение" на Веселка Кунчева, „Цимбелин" на Лилия Абаджиева… Внимателно балансирана е селекцията и по отношение на присъствието на утвърдени и на нови имена.

Богдана Костуркова, селектор на фестивала: Сигурността, че театърът ще го има, се корени в това младите да се включват в него по естествен път, без конфликти. И мисля ,че в тазгодишната селекция ще видите спектакли, в които различните поколения наистина се допълват и взаимно обогатяват.

Включени са няколко интерпретации на Шекспирови текстове, едната - от гостите The Festival Players от Великобритания. Теди Москов идва с адаптация на филм от италианския неореалъзъм. Столичният куклен театър гостува с Бродуейски мюзикъл. Сред българските автори се откроява живият класик Константин Илиев - с пиесата „Великденско вино", поставена от млад екип в театър „Възраждане". На драматурга е посветена и специална вечер в съпътстващата програма.

Богдана Костуркова: Във всички спектакли присъства онази потребност от загубената човешка близост, от загубения контакт, потребността от любов.

Фестивалните дни на „Сцена на кръстопът" се провеждат традиционно между 10 и 23 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албанският парламент избра социалиста Грамоз Ручи за свой председател
Албанският парламент избра социалиста Грамоз Ручи за свой председател
Ниско заплащане на труда в Кюстендил
Ниско заплащане на труда в Кюстендил