НОВИНИ

В Полша се проведе церемония в памет на жертвите на Холокоста

На днешния 27 януари се отбелязва паметта на жертвите на две от най-зловещите и най-мащабни престъпления срещу човечеството, извършени от нацистка Германия по време на Втората световна война. Преди 74 години Червената армия освобождава малкото останали живи затворници в концлагера "Аушвиц-Биркенау", а точно година преди това пада продължилата 872 дни блокада на Ленинград.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:22, 27.01.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Ключовата церемония на Международния възпоменателен ден на Холокоста винаги е в бившия нацистки концлагер "Аушвиц-Биркенау" край полския град Освиенцим. Там от 1940 г. до 27 януари 1945 г. нацистите са избили над 1 милион и 100 хиляди души - евреи, поляци, роми, съветски военнопленници.

Леон Вайнтрауб, бивш затворник в концлагера "Аушвиц-Биркенау": "Тук нацистите реализираха идеологията си. Затова ме боли, че в много европейски страни се виждат хора с униформи като нацистките."
;

Този геноцид не е бил дело просто на нацисти, а на Хитлерова Германия, отбеляза полският премиер.

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша: Истинското зло започна от тук. И ние не бива никога да го забравяме, защото иначе злото би се превърнало в нещо нормално."
;

В родния си Санкт Петербург в подобен дух се изказа и руският президент Владимир Путин - за опита на нацистите да изтрият от лицето на земята цял град. Стотици хиляди са загинали от бомбардировките, масовия глад и студа в тогавашен Ленинград.

Владимир Путин, президент на Русия: "Дълбок поклон на жителите на обсадения Ленинград, на нашите бащи и майки, бабите и дядовците ни и всички, които спасиха този прекрасен град, разкъсаха блокадата и прогониха врага."

В Санкт Петербург се проведе военен парад с участието на 2500 души и 80 единици бойна техника - модерна и от Втората световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата във Венецуела: Николас Мадуро отказва да подаде оставка
Кризата във Венецуела: Николас Мадуро отказва да подаде оставка
Във Видин излязоха на протест с искане за магистрала
Във Видин излязоха на протест с искане за магистрала