НОВИНИ

В полунощ започва предизборната кампания за местните избори

Остават 4 часа до началото на предизборната кампания за местния вот от полунощ. Кандидатите за кметове и общински съветници ще разполагат с месец, за да привлекат подкрепата на избирателите. Над 6 милиона и 200 хиляди души имат право на глас. Повече за кандидатите и кампанията - вижте от Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 26.09.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На тези избори над 36 000 са кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. За сравнение на предишните местни избори те са били значително повече.

На 27 октомври общините ще избират измежду 1 200 кандидати за кметски постове. Най-много са желаещите да оглавят София и Пловдив - съответно - 19 и 14 - кандидат-кметове.

До 30 септември ще бъдат назначени секционните комисии, за да започне и обучението им. Целта - да се намалят грешките в протоколите. И този път бюлетините ще съдържат квадратчето "не подкрепям никого". За да има пренареждане на листа са необходими 7 % от действителните гласове подадени за една кандидатска листа. След последните промени в изборния кодекс кампанията на партиите и коалициите може да бъде финансирана от еднолични търговци, юридически лица.

Какво е забранено и какво позволено по време на агитацията?

Александър Андреев, говорител на ЦИК: Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг и герба на Република България и на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица или в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български, тя да бъде толерантна. Затова и ние призоваваме към етично отношение без да има засягане на правата и интересите на кандидати.

И нещо любопитно: в над 390 кметства има само по един кандидат. От ЦИК обясниха, че там избори ще се провеждат и хората ще могат да гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общините Сатовча и Симитли само с по един кандидат за кмет
Общините Сатовча и Симитли само с по един кандидат за кмет
Политическият скандал с Тръмп се разраства
Политическият скандал с Тръмп се разраства