НОВИНИ

В прегръдките на Спорадите

Когато започнахме това пътуване, знаех, че ще е по-различно. Пътуване по вода, с ветроходна яхта през най-красивите места в Егейско море.

Мариела Драголова
от Мариела Драголова
11:32, 07.05.2016
Чете се за: 02:19 мин.
По света
В прегръдките на Спорадите

В Гърция усещаш, че си близо до боговете.

За да стигнем до Спорадите, трябваше да минем покрай планината Олимп, полуостров Пелион, който е дом на кентавъра Хирон. Получовек, с тяло на кон – Хирон е учител на най-големите антични герои Ахил, Херкулес и Язон.След още няколко десетки километра стигнахме и до града на аргонавтите - Волос, където са намира копие на кораба, с който е донесено „Златното руно“.По тесен и стръмен планински път се спускаме надолу и след час шофиране сме до Егейско море и нашата яхта. Оттук започва морското ни приключение.

;

Посреща ни екипажът – капитан Кънчо Шипков и помощникът му Любена. Загорели от слънцето и вълните, те ще бъдат наши водачи през следващите дни в морето. Яхтата тръгва към Скиатос, първият остров от пръсната група Споради. Усещането за пътуване по вода е много различно. Синьото Егейско море е толкова чисто, че в него виждаме делфини и тюлен - монах.

;

И само след няколко часа във водата стигаме до първия остров по пътя ни – Скиатос. „Зеленият остров“ е много малък и може да се обходи за ден, защото е само 50 кв.км. Името му било дадено от траките. Сега на малкото парче земя живеят около 1000 души. Повечето са в основния град Скиатос. Тръгваме покрай пристанището по главната, улицата е осеяна с кафенета и магазини - типично за всеки гръцки град. Разглеждаме двете църкви на хълмовете около града и стара вятърна мелница, превърната в ресторант .

;

Туристите идват най-вече заради прекрасните малки плажове. Те са обградени от борови и маслинови гори, а водата е прозрачна.
Ние стигаме до един от тях с яхтата. Някои продължават до плажа с лодка, а други плуват до брега. Горещото слънце и топлата водата ни зареждат с още енергия.

След кратката почивка отново сме на борда и се насочваме към следващия остров – Скопелос и едноименното пристанище.Този остров е два пъти по-голям от Скиатос. Това което научаваме е, че на него има близо 360 църкви.Островът е популярна дестинация, защото на него е сниман филмът „Мама Мия“ с Мерил Стрийп и Пиърс Броснан. А главният глад ви пленява с красивите бели къщи, със сини врати и прозорци и каменни покриви. Цветове, които няма как да не докоснат сетивата.

Промушваме се по тесните улички за да се изкачим на върха и да видим красота, която ни заобикаля

;

Легендите тук са навсякъде. Според тях остров Скопелос е основан от един от синовете на древногръцкия бог Дионисий – Стафил. Затова иместните вина били прочути още от древността. Кафенетата и ресторантите са едно до друго - по цялата главна улица. Рибарите предлагат току що наловена прясна риба и морски дарове. Глъчката и музика се преплитат в хармония, без да дразнят.

Но да не пропуснем най-голямата забележителност – това е най-старият манастир „Агиос Йоанис”, който е разположен на върха на скала, само на няколко километра от града.За да стигнете до него трябва да изкачите и 110 каменни стъпала, а гледката от високо е възхитителна.



;

Обратно

Водата е тъмно синя, яхтата се люшка в ритъма на морето. Очакват се силни ветрове и бури. Затова капитанът решава, да се приближим до континента и да нощуваме близо до Пелион. Бурята е толкова голяма, че на фона на нощната тишина се открояват светкавиците някъде над Олимп.

Изведнъж морето се раздвижва и лодката се залюлява много силно. За нас това пристанище вече не е безопасно. Тръгваме под звездите на нощно пътуване. Луната ни показва пътя към Халкидики и след 5 часа стигаме до Порто Куфос – най-голямото естествено пристанище в Гърция.

;

Заливът е голям и закътан. И още в древността го кръстили “Глухото пристанище”, защото е толкова добре защитено, че не може да чуете шума на морето. Заливът е бил скривалище на турски пиратски кораби, а през Втората световна война, германците са го използвали като база за свои подводници. В едноименното селце има само един супермаркет, но таверните са много и почти във водата на залива. Храната е много вкусна, и ни кара бързо да забравим за морските ни неволи. Пътуване и преживяване, които ни показват красотата на света около нас и ни помагат да се насладим на живота, така както гърците умеят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат метода Монтесори в градините в Пловдив
Въвеждат метода Монтесори в градините в Пловдив
Президентът наложи вето на Изборния кодекс
Президентът наложи вето на Изборния кодекс