НОВИНИ

В Рила започна уникалният за страната "Кратун месец"

В град Рила започна "Кратун месец". За местните хора той започва от отточването на вече готовото вино от бъчвите и продължава до празника Трифон Зарезан като включва всички зимни празници. Единственият по рода си в страната празник е създаден преди повече от век от дружество "Пакост". Негов приемник е сдружение "Кратун месец".

bnt avatar logo
от София Гълъбова
06:42, 14.12.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

"Кратун месец" в Рила започва след края на стопанската година, за да са по-разнообразни дългите зимни дни. За местните жители това е празник на общуването, а за виното казват, че в малки количества освен за настроение, служи и за лек.

Станке Милчев – председател на дружество "Кратун месец": Виното сплотява хората. Който пие вино лошо не мисли, а напротив - в него има любов, обич между хората и желание да живее и да работи.
Марияна Костова – община Рила: 99 дни продължава до Трифон Зарезан когато вече виното е на изчерпване, когато мъжете са успели да избистрят в политиката в кръчмите, да обсъдят под сурдинка всичко, което се случва в селото и започват новата стопанска година – март месец.
Борис Лопарски: "Кратун месец". се отбелязва само в Рила в цяла България. Аз го помня от дете. И до ден днешен и то ще се продължи да се празнува все още.

Името на празника произлиза от сорт тикви, използвани като черпак. В Рила някога е имало много ханове, в които от кратунките се пиело вино направо от бъчвите.

Станке Милчев - председател на дружество "Кратун месец": Кратунката е използвана не само в пиелъка, тя се е използвала и в бита на хората. Преди 80 години тука имахме млади, където жените правят огньове топла вода в котлите с кратунката топлата вода взимат и слагат в коритата да перат.

Старото дружество "Пакост" е имало печат с дявол и вила в ръка, а случки с местни шегаджии, наричани още зевзеци, се разказват и днес. На паспорта на френски турист те сложили печат на дружеството.

Марияна Костова – община Рила: Преминавайки през границата това е създало едва ли не дипломатически скандал виждайки този печат с дявол с вила в ръка върху паспорта на френския гражданин ….В крайна сметка печатът е бил скрит и дълго време не се е знаело кой го съхранява.

В планинското градче по-възрастните се шегуват, че "Кратун месец" е времето за тези, които пият, но не се напиват и за тези които се смеят, но не позволяват да бъдат осмивани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа: Ели, която се научи да чува всеки звук в света на тишината
"Българската Коледа": Ели, която се научи да чува всеки звук в света на тишината
НС решава да има ли анкетна комисия по схемите за придобиване на гражданство
НС решава да има ли анкетна комисия по схемите за придобиване на гражданство