НОВИНИ

Кои са бежанците, които папа Франциск взе със себе си в Рим?

В Рим посрещнаха с рози и музика трите бежански семейства, които вчера папа Франциск отведе от остров Лесбос. Безпрецедентният жест на Светия отец предизвика много реакции. Какво накара главата на Римокатолическата църква да даде подслон на 12 мюсюлмани вижте в репортажа на Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:50, 17.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Това са бежанците, на които папата реши да промени съдбата. 12 души, шест от които деца, получиха визи за Ватикана. Семейства на иженери и учители. Всички са от Сирия. Избягали от родината си преди месеци. Снощи те пристигнаха в приемния център на католическата общност Сант Егидио в Рим.


Папа Франциск: В това няма никаква политическа спекулация. Инициативата е напълно хуманитарна. Преди седмица един от съветниците ми ми предложи да го направим, и аз веднага приех, защото разбрах, че в това се крие духа, за който аз призовавам.

В бежанския лагер на остров Лесбос имало и християнски семейства, но от Светия престол решили избора да бъде направен на лотариен принцип.

Папа Франциск: Те идват с всички необходими документи. Трите правителства - на Ватикана, на Италия и на Гърция, проучиха всичко, и им дадоха визи.


Какви са точните планове на Светия отец за живота на трите бежански семейства не е ясно. Знае е се, че Светият престол поема издръжката им. А католическата общност Сант Егидио ще им търси работа.


Папа Франциск: Те са гости на Ватикана. Те ще се присъединят към двете сирийски семейства, които вече са в енориите на Ватикана.


"Благодаря ти, папа!", скандираха мигранти, които се бяха събрали край приемния център на Сант Егидио.


Федерико Ломбарди, говорител на Ватикана: Папата демонстрира, че всеки трябва да се ангажира в намирането на решение или да се опита да помогне в тази ситуация.

От Върховния комисариат за бежанците към ООН определиха решението на папата като "мощна демонстрация на солидарност", която трябва да вдъхвони правителствата и обществото като цяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фелдшер в Рилския манастир
Фелдшер в Рилския манастир
Сблъсъци избухнаха между бежанци и доброволци в мигрантски лагер в Париж
Сблъсъци избухнаха между бежанци и доброволци в мигрантски лагер в Париж