НОВИНИ

В Рияд започна процес срещу 11-те подсъдими за убийството на Джамал Хашоги

В Рияд започна процес срещу 11 подсъдими за убийството на журналиста Джамал Хашоги на 2-ри октомври в саудитското консулство в Истанбул. Обвинението поиска смъртни присъди за петима обвиняеми. Според прокурорите Хашоги е убит при неоторизирана операция на агенти, изпратени с мисия да го убедят да се върне в страната. По случая се разследват още 10 лица.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:48, 03.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Подробности за първото заседание на съда в Рияд по случая Хашоги практически липсват. Защитата е поискала копие от обвинителния акт и време да се запознае с него. Дата за следващо заседание не се посочва, не се съобщават и имената на 11-те обвиняеми.

През ноември беше обявено заключението на разследването- убийството на журналиста е извършено със смъртоносна инжекция в сградата на консулството по заповед на офицер от разузнаването. Този офицер е имал задача да убеди Хашоги да се завърне в Кралството от изгнание в Съединените щати.

;

Тялото на дисидента е било разчленено в дипломатическата мисия, а частите били предадени на неуточнен "сътрудник" извън комплекса, посочи още прокуратурата преди два месеца. Тленните останки още не са открити.

Турция посочи 15 мъже като саудитски агенти, пристигнали и напуснали Истанбул около времето на екзекуцията. Не е ясно дали някой от тях сега е изправен пред съда в Рияд. Саудитска Арабия отказа искане на Турция за екстрадиране на 18 заподозрени по случая, включително 15-те агенти. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман отрича категорично обвинения от Запада, че стои зад убийството.

;

Вашингтон наложи санкции заради случая на 17 високопоставени саудитци.

Убитият Хашоги е бивш съветник на кралското семейство, отразявал е съветската инвазия в Афганистан и възхода на Осома бин Ладен, но от миналата година е в доброволно изгнание в Съединените щати, където критикува политиката на саудитския престолонаследник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкоматите в Германия може да останат без пари заради протест на инкасо фирми
Банкоматите в Германия може да останат без пари заради протест на инкасо фирми
65% от работодателите ще търсят нов персонал през 2019 г.
65% от работодателите ще търсят нов персонал през 2019 г.