НОВИНИ

В Румъния приеха закон за 51% местно прозводство в големите хепермаркети

С подпис на президента Клаус Йоханис в Румъния влезе в сила закон, който задължава супермаркетите да предлагат хранителни стоки местно производство в съотношение 51 процента. Големите търговски вериги вещаят поскъпване на храните, ограничаване на разнообразието на предлагане и необходимост от внос от страни като България и Унгария.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:38, 12.07.2016
6276
Чете се за: 00:57 мин.
По света

51 на сто от месото, яйцата, плодовете и зеленчуците, млечните и тестените изделия, предлагани в големите търговски вериги трябва да са произведени в Румъния, предвижда новият закон. Изключение се прави през зимата, когато вносните плодове и зеленчуци могат да са до 70 процента. Нарушенията се наказват с глоби между 22 000 и 33 000 евро, а при повтарящи се случаи и със затваряне на обект до половин година.

Мярката се отнася за супермаркети с оборот над два милиона евро годишно. Асоциацията на големите търговски мрежи в Румъния оспорва ползата от изискванията.

Георге Бадеску - Асоциация на големите търговски мрежи в Румъния: Законът е представен като мярка в помощ на румънската продукция и местните производители. В текста обаче няма подобни уточнения и затова много се съмняваме, че законът ще работи по начина, който хората искат.

Освен това търговците прогнозират поскъпване на хранителните стоки.

Георге Бадеску - Асоциация на големите търговски мрежи в Румъния: Наш приоритет вече няма да е търсенето на ниски цени, а спазването на ограниченията на закона.

Текстът забранява на веригите да изискват такси от производителите за различни услуги като промоции и маркетинг. Подобни такси формират около 33 на сто от крайната цена, твърдят производителите. Потребители виждат в закона редица положителни страни:

- Много пъти си мислиш, че нещо е румънско, но когато се вгледаш, виждаш "Правено в Германия". Нямам нищо против германските стоки, но когато искаш нещо правено тук, трябва да е ясно, че е точно такова.

- Ето това е, има си аромат. Румънски е пъпешът.

Търговските вериги внесоха оплакване срещу новите мерки в Европейската комисия. Сега Брюксел проверява дали законът е в съответствие с европейското право и най-вече с принципа за свободно движение на стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Барак Обама пристигна в Далас за церемонията в памет на убитите полицаи​
​Барак Обама пристигна в Далас за церемонията в памет на убитите полицаи​
​Ангелкова: Ръст от 14% в туристическия бранш за първите пет месеца
​Ангелкова: Ръст от 14% в туристическия бранш за първите пет месеца