Идеята е на местната организация на евреите „Шалом”. Мемориалната плоча се посвещава на 75 години от спасяването на 48 000 български евреи от депортиране. Паметникът се издига на площад „Д-р Мустаков,” до еврейския дом.

Русе

Надписи на иврит, на български и на английски език припомнят не само за евреите, загинали в концентрационните лагери, но и за онези, които са били спасени от българите. Една от тях е била бабата на Стела Дионисиева.

Стела Дионисиева, зам. – председател на регионалната организация на евреите „Шалом”: Посланието е: ние помним. Защото трябва да помним и трябва да разказваме, и не трябва да се повтаря ужаса, в който 6 млн. загинаха в него. И благодарността, разбира се, това не е само в памет, а и благодарност.

Пред паметника ще се покланят не само евреите от местната общност, но и гостите от Израел, които ежегодно посещават Русе.

Стела Дионисиева, зам. - председател на регионалната организация на евреите „Шалом”: Които търсят своите корени, защото голямата алея между 48 и 50-та година, когато се изселиха повече от 45 хил. евреи, всъщност те помнят своите корени, идват и търсят нас като представители на местната общност да потърсят документи за своите семейства.

Паметната плоча е изградена със средства на организацията и с дарения на израелски фирми. Проектът е предоставен безвъзмездно от русенския архитект Цвети Русинов.