COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

В Русе няма условия за лодките на туристите по Дунав

Най-големият български град на река Дунав - Русе не разполага с достатъчно места, където да закотвят лодките и яхтите си любителите на речния туризъм, а единствената стоянка е незаконна. Липсват също техника за ремонта и обслужването на плавателните съдове, няма дори станция за зареждане на гориво.

от Венета Николова
20:15, 09.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Само 50 места за престой на малки плавателни съдове има в целия русенски участък на Дунав, а тук пристигат над хиляда яхти и лодки на български и най-вече на чуждестранни туристи по реката, коментираха представители на яхт клубове в Русе. Стоянката на ветроходен яхт клуб „Маяк” е най-предпочитаната.

Христо Христов – учебен център за подготовка на водачи на малки кораби
"На тия 200 метра действително са съсредоточени всички съдове, защото всеки, който си купи яхта или лодка, търси начин да я държи в лимана, защото е най-защитено.:

Другият проблем на капитаните е, че около тази лодкостоянка няма подходяща за подобно място инфраструктура.

Радослав Рачев – председател на ветроходен яхт клуб „Маяк”
"Например, е необходимо да има кран, където при нужда да се изкарат малките кораби. Няма налична бензиностанция."

Освен всичко това, се оказва, че стоянката е незаконна. За използването ѝ имало общинска заповед, издадена преди 30 години. Сега сградата, както и водното пространство, са държавна собственост. Затова капитаните ще представят проблема пред областния управител на Русе, който да отнесе исканията им за нова подзаконова наредба в министерството на транспорта.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Зелена светлина: Жива катедрала
Зелена светлина: Жива катедрала