В Русе победата е за кандидата на БСП - Пенчо Милков. Значително по-малко гласове успя да събере Диана Иванова от ГЕРБ.

Александър Марков с още информация за резултатите от вота.

Русе

С 60% подкрепа Пенчо Милков е новият кмет на Русе. Той беше избран при 30% избирателна активност, с 10% по-ниска от тази на първи тур.

Милков увеличи два пъти резултата си в сравнение отпреди седмица, а Диана Иванова от ГЕРБ успява да натрупа 6% над резултата на партия ГЕРБ, която я издигна. Въпреки подкрепата на коалицията от СДС, обаче, тя загуби.

В 2:10 тази сутрин с решение на ОИК Милков беше обявен за кмет. Той ще работи с 10-партиен Общински съвет, в който ГЕРБ има 15 съветници, БСП 14, останалите 8 партии разпределят останалите до 51.

За въздуха, икономиката и транспортната свързаност на Русе ще работи Пенчо Милков - това заяви той пред БНТ.

Пенчо Милков, избран за кмет на Русе: Проблемите на Русе са ясни на русенци. На първо място това е въздухът, според мен, който и да беше избран за кмет, това трябваше да е абсолютният му приоритет. И след това завършване на започнатите големи ремонти, има улици в центъра, които трябва да се завършат, големи проекти по кейовата стена, трябва да навляза в нещата, за да могат да бъдат успешно завършени, и понеже Русе е северен град, да обезпечим състоянието при зимна обстановка.

Оттук нататък тепърва предстоят анализите за този резултат в редиците на ГЕРБ след 8-годишно управление на техен кмет.

Още по темата Местни избори 2019