НОВИНИ

В Русе предлагат бърза диагностика на грипните вируси

Русенската университетска болница "Канев" предлага бърза диагностика на грипните вируси. Тестовете стават за 20 минути. Желаещите са много, защото градът е в предепидемична грипна обстановка.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
19:30, 17.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Само за няколко дни в микробиологичната лаборатория на болницата са били изследвани 50 души. Пробите на 12 от пациентите се оказали положителни за грипния щам „A". Манипулацията не е сложна и представлява вземане на секрет от носа, обясниха медици.

Татяна Малакова, биолог в Микробиологична лаборатория - УМБАЛ „Канев" - Русе: Той може да засече минимално количество частици в изследвания материал, така че в момента в предепидемичната обстановка, която се намира и Русе, се препоръчва за пациенти, които имат съответната симптоматика за грип, да бъдат изследвани с този метод, който е бърз, достъпен, лесен.

Изследването се препоръчва за хронично болни, както и за малки деца и възрастни хора. Данните на здравната инспекция в Русе, получени от общопрактикуващите лекари показват, че засега заболеваемостта от грип в региона е 129 на 10 000 души.

Татяна Малакова, биолог в Микробиологична лаборатория - УМБАЛ „Канев" - Русе: Тестът засича грипен вирус тип „А" - това е така популярния сред хората „свински" грип, това е „Калифорния", „Нова Каледония" и още няколко други серотипа.

Оперативното бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Русе ще заседава отново в понеделник, за да прецени дали да обяви грипна епидемия и да разпусне учениците в принудителна ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Македония заздравиха бизнес отношенията с форум в Скопие
България и Македония заздравиха бизнес отношенията с форум в Скопие
Проверяват сигнали за неразположение при деца заради храната в две училища
Проверяват сигнали за неразположение при деца заради храната в две училища