НОВИНИ

В Русия гласуват на местни избори

Руснаците гласуват в неделя на местните избори след седмици на протести на опозицията, които доведоха до най-голямата полицейска репресия от почти десетилетие насам, пише АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
08:05, 08.09.2019
Чете се за: 01:42 мин.
По света
русия гласуват местни избори

Изборите се провеждат, след като Москва и Киев извършиха дългоочакваната размяна на 70 затворници в събота, а сделката бе приветствана като първа стъпка към приключване на петгодишния конфликт след анексията на Крим от Москва.

Общински и регионални избирателни секции ще бъдат отворени в цялата страна, но най-голямо внимание ще бъде насочено към гласуването за московския парламент след арестите и затворите на независимите евентуални кандидати и техните поддръжници.

Според анализаторите резултатите от гласуването ще се наблюдават с голям интерес преди парламентарните избори през 2021 г. и ще помогнат за формирането на политическото бъдеще на Русия, тъй като президентът Владимир Путин влиза в своето трето десетилетие на власт.

През последните седмици десетки хиляди души са участвали в протестите в Москва с искане за честно гласуване, след като съюзниците на опозиционния лидер Алексей Навални бяха изключени от изборите. Рап звезди и видни блогъри подкрепиха демонстрациите.

Властите отговориха с полицейска акция - най-голямата след вълна от протести през 2011-12 г. срещу завръщането на Путин в Кремъл след мандата му на премиер.

Татяна Становая, ръководител на анализаторската фирма R.Politik, заяви, че кампанията показва нарастващия разрив между властите, които се стремят да запазят статуквото и руснаците, които искат политическа промяна.

"Изборите за московски парламент се превърнаха в лакмус за способността на властите да приемат тази нова реалност", заяви Становая пред АФП.

Властите за кратко затвориха почти всички опозиционни политици, които искаха да влязат в бюлетината в Москва.

Няколко души също бяха хвърлени в затвора заради предполагаемо насилие срещу полицията, въпреки че привържениците на опозицията заявиха, че техните митинги са мирни.

Около 7,2 милиона души имат право да избират 45 депутати в московския парламент, който е доминиран от управляващата партия „Обединена Русия“.

Но нито един кандидат официално не се кандидатира с бюлетината на „Обединена Русия“, тъй като популярността на партията удари дъното.

Навални предложи план за „интелигентно гласуване“, призовавайки московчани да подкрепят онези, които имат най-големи шансове да победят прокремълски кандидати. Повечето от тях са комунисти.

43-годишният адвокат описа вота като референдум дали руснаците се доверяват на властите и управляващата партия.

"Единственият начин да се каже" НЕ "е координирано гласуване за най-силните конкуренти на кандидатите на Обединена Русия", написа той.

„Умното гласуване“ е протест“, заяви Любов Собол, адвокат на Фонда за борба с корупцията на Навални, която обяви гладна стачка за повече от месец след изключването ѝ от бюлетината и се превърна в най-ярката звезда от ново поколение политически опозиционери.

Шефката на централната избирателна комисия Ела Памфилова заяви, че дузина кандидати от опозиция са дисквалифицирани, защото не предоставят правилните документи или фалшифицират подписите на някои от своите привърженици.

Руснаците ще избират управители в 16 региона, а изборите за законодателни асамблеи ще се проведат в 13 региона.

Надпреварата за губернаторското място в Санкт Петербург се превърна в най-противоречивата кампания извън Москва, като Кремъл подкрепи непопулярния действащ градоначалник Александър Беглов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дориан достигна канадската провинция Нова Скотия
Дориан достигна канадската провинция Нова Скотия
Тадж Махал може да бъде отворен и през нощта
Тадж Махал може да бъде отворен и през нощта