НОВИНИ

В Русия протестираха срещу проектозакона за т.нар. „руски интернет“

Протести в Русия срещу проектозакон за т.нар. руски интернет, който предвижда сериозен контрол на онлайн съдържанието. Демонстрацията беше разрешена от властите и според официалните данни участниците са били около 6 500. Според неправителствени организации обаче броят им е бил повече от 15 хиляди.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:15, 10.03.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

„Закон за устойчива работа на рунет“ - така се нарича документът, станал причина за днешното недоволство на руснаците. Освен в Москва, протести имаше още в Хабаровск и Воронеж. Митингът в руската столица мина при засилени мерки за сигурност. Полицията не съобщава за задържани. Според активисти на опозицията обаче в Москва са задържани най-малко 15 души. За протеста беше изградена специална сцена, от която оратори говореха за свободата на словото и изразяването.

Събралото се множество скандираше „долу ръцете от интернет“ и „не на изолацията“.

Руслан, студент: Дойдох специално, за да покажа на нашето правителство, че не съм готов да се откажа от интернет, от анонимността и от възможността да изразявам мнението си в мрежата.
Александр Костиков, предприемач: Нека този митинг да послужи като тласък за властта и тя да започне да разбира народа си.
;

През февруари, на първо четене, руската Дума одобри закон, който да осигурява устойчивата работа на интернет в Русия, в случай на чуждестранна заплаха за функционирането му. Според критиците на нормативния акт така се създава онлайн "желязна завеса" и тя може да се използва, за да се притискат несъгласните с официалната политика на Кремъл.

Следва второ четене, а след това и одобрение в Сената и подпис от президента Владимир Путин. Крайната цел - увеличаване на руския суверенитет в интернет. За реализация на закона са предвидени 20 милиарда рубли - или около 250 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Световния еврейски конгрес беше удостоен с орден „Стара планина“
Президентът на Световния еврейски конгрес беше удостоен с орден „Стара планина“
Патриарх Неофит отслужи Вечерня за взаимно опрощение
Патриарх Неофит отслужи Вечерня за взаимно опрощение