НОВИНИ

​Републиканците подкрепиха ударите, демократите питат има ли стратегия за Сирия

В САЩ и политиците, и обикновените граждани осъждат остро употребата на химически оръжия от сирийския режим и отчитат необходимостта от ответни действия. Републиканците подкрепиха въздушните удари, демократите питат има ли стратегия за Сирия. Още за първите коментари и реакции от Капитолия и по улиците на големите градове от Мартин Гицов.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:46, 14.04.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

По защитена линия вицепрезидентът Майк Пенс се е обадил на партийните лидери в американския Конгрес, за да ги информира предварително за ударите. В първите си реакции в Туитър и републиканци, и демократи са единодушни в оценките си за употребата на химически оръжия като варварски акт.

Единни сме в решимостта си, че това не може да остане без отговор, написа председателят на Камарата на представителите, републиканецът Пол Райън.

Сенаторът-републиканец Джон Маккейн, бивш кандидат президент, приветства Тръмп за ударите и добавя, че за успех в дългосрочен план е нужна всеобхватна стратегия за региона.

Има ли ясна стратегия за Сирия вече критично запитаха водещи демократи като Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите.

Прецизно, ограничено действие - да, но трябва да се внимава страната да не бъде вкарана в по-мащабна война в Сирия, предупреждава лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Друга критика от редиците на демократите е, че решението за ударите е взето без одобрение от Конгреса.


;

За президента Тръмп това е втори наказателен удар срещу режима в Дамаск за използване на химически оръжия. Този път ответното действие е два пъти по-голямо, по-мащаб и с два пъти повече цели, отколкото през април миналата година.

Обикновените американци разбират причината за ударите, но осъзнават и рисковете и споделят безпокойството от въвличане в евентуален по-голям конфликт.

Мъж: Очевидно нещо трябва да се направи, ако тровят собствения си народ. Но надявам се да не е просто отговор, а после да мислят какво ще стане след като бомбардираме.
Войната никога не е отговор. Представете си някой да пусне бомба на Таймс скуеър сега. Според мен винаги има дипломатическо решение.

Малко след като Тръмп обяви за ударите пред Белия дом имаше и малък протест, под лозунга "Мир, а не война".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН отхвърли проекторезолюцията на Русия, осъждаща западните удари по Сирия​
ООН отхвърли проекторезолюцията на Русия, осъждаща западните удари по Сирия​
След ударите: Остра политическа, но не и военна реакция от страна на Москва
След ударите: Остра политическа, но не и военна реакция от страна на Москва