НОВИНИ

В САЩ ще изпробват 3D скенери на летищата

САЩ обмислят да въведат на летищата 3D скенери за проверка за оръжие. Ако тази технология влезе в действие, няма да има нужда пътникът да вади вещите от ръчния си багаж, обещават авторите й.

сащ изпробват скенери летищата
bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 05.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

С триизмерния скенер сигурността по летищата ще действа по съвсем различен начин. Той позволява изображението да се увеличава и да се завърта на 360 градуса. Ако например нож е скрит в задната част на лаптоп, със сегашните машини проверяващите няма да го установят.

Марк Лостра специалист: "Затова при проверката ви карат да извадите лаптопа от ръчния багаж. Но ето тук с един пръст завъртате и виждате."

Според специалистите, които разработват скенерите, те ще могат да засичат и експлозиви.

Марк Лостра специалист: "В тази система използваме мощни алгоритми за засичане на експлозиви. Ако тук има взривно вещество, то ще се оцвети в червено. Ще изпъкне ясно."

Чанта, пълна главно с дрехи пък, на 3D скенера ще изглежда почти празна -така че да се виждат лесно другите предмети. Фирмите, разработващи новите машини, обещават, че в комбинация с новите автоматизирани ленти, които вече се изпитват, три де скенерите ще увеличат производителността на летищните проверки с 50 на сто. Пак според фирмите пътниците няма да бъдат облъчвани повече отколкото при сегашните машини. Американската администрация за безопасност на транспорта планира през лятото да проведе тестове на новата технология на някои големи летища в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Широка лъка посрещна хиляди гости за кукерския празник
Широка лъка посрещна хиляди гости за кукерския празник
Възстановено е движението на пътя Ловеч - Троян
Възстановено е движението на пътя Ловеч - Троян