НОВИНИ

В секциите в Бурса избиратели искаха разяснения на майчин език

В секциите в Бурса избирателите, които не владеят български език, искаха разяснения на майчин турски, което принуди председателите на СИК да напомнят, че в секциите по закон се говори на български език. Това предизвика недоволството на някои от изселниците. И тази година масово представители на общността помагат на изселниците да попълнят декларациите си пред избирателните секции пред стаите.

Александър Марков
от Александър Марков
12:16, 06.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Пред една от избирателните секции в Бурса вече се образува опашка от чакащи да гласуват. Изключително динамично започна изборния ден тук. В Истанбул са гласували 1100 души в 9 секции, а в Бурса са гласували 2595 души в 8 секции. В началото на изборния ден членовете на СИК бяха объркани относно процедурите и как да попълнят изборните книжа, налижи се да се дават разяснения от МВнР.

Сутринта някои от избирателите комуникираха с членовете на СИК на турски език - нещо, което е забранено по закон. Това пък предизвика недоволство у някои от гласоподавателите. Гласуването става бавно, като на един човек му е необходимо време от около 15 мин. Заради наплива, в някои секции бяха отворени допълнителни стаички за гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първанов: Новият президент трябва да бъде много подготвен и опитен държавник
Първанов: Новият президент трябва да бъде много подготвен и опитен държавник
Пламен Орешарски гласува и на референдума
Пламен Орешарски гласува и на референдума