НОВИНИ

В Шишманци искат референдум за бъдещето на депото за отпадъци

Пожарът в депото за отпадъци край Шишманци вече e потушен, но през цялата нощ там ще остане дежурен екип на пожарната. Тази сутрин живеещи в близките села отново се събраха на протест пред завода, за да поискат гаранции от държавата, че съоръжението ще работи безопасно. Според хората в момента то функционира като сметище и застрашава здравето им. Днес стана ясно и, че протестите се прекратяват за седмица. Замърсяване на въздуха в района няма.

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 17.08.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Последните тлеещи огнища в депото в Шишманци бяха загасени по обяд - показват кадри от вътрешността на сметището. Екипи на пожарната остават на мястото, за да са сигурни че няма скрити огнища, които отново да се възпламенят. Според хората от близките села обаче, не след дълго всичко ще се повтори, защото палежите са умишлени.

Ами няма как да не са умишлени, като това се повтаря постоянно. Не работи както трябва заводът, начинът да се преработи отпадъкът е като се изгори.
Това не е завод, това е сметище. Всеки един палеж е обливан с вода, тази вода отива в почвата. Тази почва се заразява, масово тук са земеделски производители, а тази продукция вече е болна.

Хората искат съдбата на завода да се реши с референдум. И настояват отговорните институции да кажат кой и как контролира работата му.

Павел Гуджеров - кмет на община Раковски: Очаквам пълна проверка на работата на завода, спазва ли се технологията. И това, което ние искаме и го повтаряме от първия ден - или да работи безопасно или да спре да работи изцяло.

Заради започналата проверка на прокуратурата, хората спират протестите за седмица. Ще се съберат отново следващата събота, когато канят при тях да дойдат министърът на околната среда и директорите на екоинспекцията и пожарната в Пловдив. Ако те не се отзоват, ще се пристъпи към гражданско неподчинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 са жертвите след пожар в хотел в Одеса
9 са жертвите след пожар в хотел в Одеса
Протест в Омуртаг заради смъртта на момче в катастрофа
Протест в Омуртаг заради смъртта на момче в катастрофа