НОВИНИ

В София изграждат нова система за следене на качеството на въздуха

Столичната община с нова система за следене на качеството на въздуха. Изграждането ѝ започна с поставяне на първата от общо 22 модерни станции за измерване на вредните емисии. Проектът се финансира с евросредства.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:20, 12.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Първата станция от системата на Столичната община е монтирана до вече съществуващата на Министерството на околната среда и водите в столичния квартал 'Хиподрума". През зимата нивата на фини прахови частици в района често са завишени.

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община: "Нашата амбиция и цел беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината. Защото информацията ни дава на нас възможност да реагираме и предприемаме мерки.

До края на лятото в цяла София ще бъдат монтирани още 21 станции за измерване на чистотата на въздуха. Данните от тях ще са достъпни за всеки в интернет и през мобилно приложение.

Йорданка Фандъова - кмет на Столична община: Изключително важно е гражданите да бъдат информирани максимално добре. Решаването на проблема с качеството на въздуха не може да бъде само на една или 2 институции. В това решение трябва да се включат всички граждани.

Новите станции работят по иновативни методи.

Венелин Гърбов - представител на фирмата изпълнител: За да докажем, че мерят точно, трябва да сравним данните от изпълнителната агенция от референтни методи и тези, които са иновативни и не са за България, за цял свят навлизат и се използват.

Очаква се новите станции и мобилното приложение да заработят в началото на декември. Дотогава информация за вредните емисии във въздуха ще се поучава от 5-те станции на Министерството на околната среда и водите в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японски орден за проф. Диана Гергова
Японски орден за проф. Диана Гергова
Баеселона привлече японския национал и 16-годишен англичанин
Баеселона привлече японския национал и 16-годишен англичанин