19 наши ярки съвременни художници и скулптури сътвориха творби за своя поглед към една от най-значимите личности на миналото столетие - Махатма Ганди. И не случайно тази уникална изложба, открита в галерия "Оборище 5", привлече духовния елит на България.

И не случайно, защото може би не знаете, че най-силната диря в необратимите връзки между хората по земите на Индия и България, е белязана от нашите художници. Борис Георгиев, който рисува и Айнщайн и дъщеря му, и Тагор рисува единствен Махатма Ганди по време на молитва в неговия ашрам в Индия.

Портретът му е на входа на изложбата.

проф. д-р Ананд Шарма - гост професор в "Индология", СУ: Такава внушителна изложба. И колко много български майстори на четката и камъка, са пресъздали духа на Махатмата - по-нужен ни днес от всякога.

Твориха, защото 2019-та светът чества като Годината на Махатмата - Великата душа, както го е нарекъл Рабиндранат Тагор. На 2 октомври се навършват 150 години от рождението на Ганди, а още преди повече от 10 години ООН обяви този ден като Световен ден на ненасилието.

Сред авторите са и скулпторът Иван Русев, наричан от индийците "храмовият скулптор", чийто паметник на Махатмата се издига вече на входа на Южния парк в София. И професор Емил Попов, който в изложбата вижда Пророка на ненасилието в ръцете му за молитва, и е сред избраните 40 автора от цял свят, създали внушителния мемориал в Индия за "Солния поход" на Махатма Ганди.

Вижте във видеото какво казаха пред камерата на БНТ петима от авторите в изложбата, чиято съдба е свързана с Индия - скулпторите Иван Русев, проф. Емил Попов, Краси Тодоров, Пламена Рачева, изкуствовед и изследовател на творчеството на световноизвестния художник Борис Георгиев и художникът проф. Станислав Памукчиев.