НОВИНИ

В София ще има детска многопрофилна болница, реши кабинетът

Обединена детска многопрофилна болница в София все пак ще има. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет. Тя обаче няма да се намира в правителствена болница както беше първоначалната идея, а ще бъде изградена в двора на Александровска болница като ще бъде довършен започнат през осемдесетте години на миналия век строеж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:23, 19.12.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Новата детска болница ще довърши забравен от Министерството на здравеопазването проект от края на миналия век. Строежът е спрян в началото на деведесетте заради липсата на пари,макар че сградата на планираната по това време най-голяма детска болница в страната е почти изградена.

Бойко Борисов, министър -председател: Взехме решение с министър Ананиев, ще му подсигурим необходимото финансиране на тази 13-етажна сграда, която е в груб строеж, ще трябват около 20 млн., за да се довърши.

От здравното ведомство планират да направят обследване на спрения строеж през януари.

Според данните на здравното министерство, изоставената сграда на детската болница е в достатъчно добро състояние и може да бъде довършена за година и половина, което ще струва на държавата 20 млн. лева.

;

Бъдещата педиатрия ще използва апаратура и оборудване от останалите детски болници в София, които всъщност ще се обединят в новото здравно заведение. Вероятно е да се наложат и корекции на първоначалния проект, който обаче бил много добър, по думите на здравния министър.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Тя е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света - Шнайдер в Израел и също многопрофилната болница в Дюселдорф, така че тя в значителна степен отговаря на всички световни изисквания за такава болница.

Днес правителството взе решение и за бившата правителствена болница, сега "Лозенец", която вече няма да обслужва властта, а ще премине под шапката на Софийския университет.

Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Болница "Лозенец" ще запази всичките си отделения, това е един пример, че след сериозно обсъждане и консенсус се взима най-доброто решение.

Отделно правителството реши да покрие и част от дълговете на болница "Лозенец" в размер на 23 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Накъде върви Белгия след оставката на премиера?
Накъде върви Белгия след оставката на премиера?
Ман Сити е на полуфиналите за Купата на Лигата след дузпи
Ман Сити е на полуфиналите за Купата на Лигата след дузпи