В София започна извънредна обработка против кърлежи

Извънредна обработка на зелените площи в София срещу кърлежи. Тази година те са повече заради честите валежи, обясняват ескперти. Те отчитат и ръст на ухапаните. Преди дни лекар от болница „Лознец“ е извадил 50 кърлежа от главата на дете, което си играло в столичния Южен парк.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
преди 9 месеци
Чете се за: 00:51 мин.
Животът

Големите паркове в София са обработени срещу кърлежи през април. Препаратите обаче не влияели на яйцата им.

Цезарина Илиева - началник-отдел в Столичната здравна инспекция: Всичките случаи, които ние имаме на ухапани граждани от кърлежи, са с кърлежи, които са новоизлюпени.

Кърлежът снася между 2 и 15 хил. яйца на различни места. Ако човек се окаже на място с новоизлюпени, има голяма вероятност да бъде облазен от множество малки кърлежи. Такъв бил случаят с детето в Южния парк.

Цезарина Илиева - началник-отдел в Столичната здравна инспекция: Не е за първи път такъв случай. Но е за първи път тази година И много рядко се случва.

Експертите съветват да не ходим на места с неокосена трева и храсти, да не сядаме на тревата за дълго и да носим светли дрехи.

;

Баба Нели е взела предпазни мерки за внучето си, което често играе в Докторската градина.

Трябва с чорапки да бъде обуто, с панталочне. По-трудно да стига кърлежът.

След разходка в парка огледайте добре себе си и детето. Ако имате кърлеж не го вадете сами. Потърсете личния си лекар или кабинетът за неотложна помощ, с който работи.

д-р Гергана Николова: Въртят ги, горят ги скубят ги. Главичката остава забива в кожата и не е свършена работата.
;

Днес извънредно срещу кърлежи са обработени парковете Врана, Западен и част от Южния.

Димитър Данчев - директор на Дирекция „Зелена система“: Не трябва да вали, за да може самото третиране да е ефективно.

Утре предстои обработка и на Борисовата градина. Пръскането на междублоковите пространства и на кварталните градинки зависи от районните кметове.

Топ 24
Най-четени