Кампания за събиране на храна за мечето Суими организират собствениците на туристически комплекс в Сопот и общината. То стана популярно след като се изкъпа в плувния басейн на комплекса.

Собствениците на комплекса се надяват, че след като мечето Суими се нахрани, то ще заспи зимен сън. Затова са му приготвили специално меню.

Александра Емилова: 50 кг мед, 100 кг тикви, 100 кг овес, за да може мечето да се нахрани и спокойно да заспи зимен сън. /.../ Храната, която събираме, ще бъде поставена от специалисти високо в планината, за да може да бъде гарантирано отдалечаването на мечето от хората.

След като мечето се изкъпа в басейна и стана хит в социалните мрежи, в акцията за събиране на храна са се отзовали много хора и организации.

Деян Дойнов, кмет на община Сопот: Някои от децата толкова присърце бяха приели тази кауза, че бяха ходили при бабите и при дядовците по мазетата да събират бурканчета със сладко. Радвам се, че към настоящия момент няма смут сред хората.

Над 10 000 души са подкрепили петицията мечето да не бъде отстреляно. До дни Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на околната среда и водите се очаква да издадат разрешение животното да бъде упоено и преместено на безопасно място - най-вероятно в Централния Балкан.

Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство-Карлово: Вече имаме разговор със специалист, който е единственият, който може да хване мечки.

Собствениците на комплекса обмислят да учредят сдружение за защита на мечките в България.