НОВИНИ

Църковните дрехи на Васил Левски изложени в столичния храм Света София

От днес до края на февруари в столичния храм Света София ще бъдат изложени дрехите, с които Васил Левски е служил като йеродякон Игнатий. Одеждите се съхраняват в Сопотския девически манастир "Св. Спас", в който е бил замонашен Васил Иванов Кунчев. Според преданието монах Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането си за дякон и след това ги е използвал при богослуженията.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
12:37, 15.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Одеждите на Васил Левски са изработени през 1854 година в Русия. Руски монаси ги донасят у нас на път за Света Гора. Отседнали във вековния манастир "Св. Спас" в Сопот. Заради топлото посрещане ги подарили на обителта. По-сетне при ръкопологането на Васил Левски като дякон Игнатий, братята в манастира му дават одеждите, за да продължи да служи с тях. Одеждите на Апостола оцеляват по чудо. Манастирът "Свети Спас" бил опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на манастирския храм оцелял, а с него и богослужебните дрехи.

Васил Василев, общобългарски комитет "Васил Левски" - Това е последното убежище на Левски, преди да тръгне към залавянето и бесилото.

свещеник Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Св. София" - Винаги съм вярвал в това, че поледното нещо, което е видял Левски по пътя на бесилото е било именно този храм. Защото пътя е минавал от тук. Така е и според свидетелството на всички онези, които са присъствали тогава.


В старинния храм се пази и кичур от косите на Дякона. През март богослужебните му одежди ще се върнат в сопотския манастир "Св. Спас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
кино спомени !!!
кино спомени !!!
Намушканият младеж в такси остава в реанимацията
Намушканият младеж в такси остава в реанимацията