COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

В сутрешния блок на БНТ: Демонстрация на машинното гласуване

"Сиела Норма" АД трябва да осигури 3000 машини за гласуване за евроизборите, реши ЦИК. Компанията реализира експерименталното машинно гласуване и на предишните избори. Успя да проведе и реално гласуване - на изборите за президент и референдум с общо 500 машини. Изпълнителят на обществената поръчка спечели измежду трима кандидати. Сега остават въпросите - кога машините ще бъдат доставени, монтирани, кога ще бъде проверен софтуерът, ще стигне ли времето за всичко това, както и за обучението на членовете на Секционните избирателни комисии, а и на самите гласоподаватели.Гост по темата в сутрешния блок на БНТ беше Стефан Митков - мениджър на фирмата доставчик.

от БНТ
07:37, 24.04.2019
Чете се за: 00:15 мин.
У нас

С една машина ще може да се гласува от 1200 избиратели, ако има нужда, фирмата има готовност да достави допълнително хартия в изборния ден, каза Митков.

След упражнен вот машината ще издаде разписка, която трябва да бъде пусната в специална урна, предназначена за машинното гласуване.

Хартиените отрязъци няма да бъдат броени, освен ако няма оспорване на резултата. Самото консолидиране на гласовете ще се извършва от машината, допълни Митков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Забраната за оповестяване на екзитпол на избори да отпадне!
ЦИК: Забраната за оповестяване на екзитпол на избори да отпадне!
Намалиха присъдата на бившия бразилски президент
Намалиха присъдата на бившия бразилски президент