НОВИНИ

В Търговище заработи площадка за зелено компостиране

Търговище е един от малкото градове в страната, където заработи площадка за зелено компостиране. На нея се приемат и обработват биоразградими зелени и хранителни отпадъци, от които ще се прави биотор. Над 1 млн. лв. собствени средства вложи Общината в изграждането на съоръжението.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
08:21, 05.10.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

40% от отпадъците, които се генерират в Община Търговище са растителни. Така, окосената трева, листа, клони от резитба вече се трупат на площадката за компостиране. Раздробяват се с машина, оросяват се и се чака естественото им разграждане. Целта е да се намалят количествата, които отиват на регионалното сметище, с което се изпълнява и европейското изискване за намаляване на биоразградимите отпадъци със 75%.

Митко Панайотов, зам.-кмет Община Търговище: В Европа много по отдавна се извършва такава дейност, но в основата й стои разделното събиране – трябва и в тая насока да се работи.

Закупени са 150 контейнера за хранителни отпадъци, които първоначално ще се разположат край ресторанти и заведения. Предстои да се раздадат и на домакинства, които желаят да изхвърлят разделно боклука.

Йоана Стефанова, експерт "Опазване на околната среда": Площадката за компостиране на хранителни отпадъци се състои от пет компостера, като всеки един е от 800 литра.

Калоян Неделчев, експерт "Опазване на околната среда": Ще се определи един ден от седмицата или месеца, в зависимост от количествата, когато общинската фирма ще минава да ги събира от домовете на гражданите растителните отпадъци.

Предстои в съседство на площадката за компостиране да се направят други две за строителни и едрогабаритни отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора седмица в Севлиево има режим на водата
Втора седмица в Севлиево има режим на водата
Доналд Тръмп посети Лас Вегас след масовата стрелба
Доналд Тръмп посети Лас Вегас след масовата стрелба