НОВИНИ

Брахитерапията и ядрената физика

Радиоактивни източници, които се използват за лечение на рак на простата, се произвеждат в Обединения институт за ядрени изследвания в Русия. Те са пример за това, как учените, по пътя си към фундаментални наука за материята и устройството на космоса, винаги стигнат и до важни приложения на откритията си в практиката.Радиоактивните източници за брахитерапия се произвеждат на същите ускорители, които се използват и за синтез на нови елементи или пък за производство на първичната материя на космоса.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:32, 09.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Как да атакуват тумора така че, да не увредят здравата тъкан. В областта на лъчелечението, брахитерапията е един от отговорите. Пациентът на масата има рак на простатата. А лекарите около него се готвят да вкарат радиоактивен източник в тумора, чрез няколко кухи игли. Брахитерапията вече се смята за един от най-успешните методи. А микоизточници за нея се произвеждат в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.

Андрей Столяров - р-л на производствен отдел, ОИЯИ: Тук в момента измерваме активността и полето около микроизточника.
Източникът е йод 125.

Йод 125 е радиоактивен изотоп на йода. Много се използва в медицината и най-често се активира от лъчението, което се получава при сблъсъка на частици в големите ускорители, като нуклотронът в Дубна. За да стане медицинско изделие, обаче, минава през много дълъг и прецизен производствен процес.

Андрей Столяров - р-л на производствен отдел, ОИЯИ: Използва се миниатюрна титаниева капсула, в която се слага керамично ядро с абсорбиран върху него йод. С много точно тегло и лъчение, което строго следим.

Поставени в тялото, микроизточниците трябва да облъчват и убиват само туморната тъкан и да не засягат здравата. Затова лекарите трябва да са сигурни в точните параметри на лъчение на капсулките. И в техния контрол се уверяваме и сами. Макар и радиоактивнен, дебелите оловни стъкла са сигурна защита за персонала. Затова и спокойно ми поверяват един от манипулаторите.

Брахитерапията е един от поводите, лекарите да дават все по-добри прогнози при лечението на простатен карцином. А по същество е едно от многобройните приложения в медицината в развитието на ядрената физика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция с мерки срещу нелоялната конкуренция в автопревоза
Франция с мерки срещу нелоялната конкуренция в автопревоза
САЩ ще запазят присъствието си в Афганистан и след 2016 година
САЩ ще запазят присъствието си в Афганистан и след 2016 година